44 общински съветници гласуваха единодушно сградата на БНБ на края

...
44 общински съветници гласуваха единодушно сградата на БНБ на края
Коментари Харесай

44 съветници подкрепиха предложението БНБ да стане публична общинска собственост

44 общински съветници гласоподаваха единомислещо постройката на Българска народна банка на края на Главната да стане обществена общинска благосъстоятелност на днешната сесия. Припомняме, че предлагането бе на групата на ГЕРБ. С това решение се подсигурява, че зданието, което е недвижима културна полезност, не може да бъде отчуждавано и прехвърляно в благосъстоятелност на трети лица, с изключение на в интерес на страната.  
Прочетете още
Нямаше никакви диспути към предлагането и по този начин то мина през локалния парламент и занапред ще се извършат и административните дейности смяната да стане факт.

Сградата на ул. " Райко Даскалов " 51 е единична недвижима културна полезност от новото време, заявена през 1985 година с писмо на Националния институт за паметниците на културата. Тя е ситуирана в групова недвижима културна полезност А - система от улични ансамбли по ул. " Княз Александър I ", ул. " Отец Паисий ", ул. " Райко Даскалов ", ул. " Христо Г. Данов " и площад Джумая. Сградата попада в обсега на територия с културно-историческо завещание със статут на колективен археологически и архитектурно-строителен монумент на културата, монумент на урбанизма и културния пейзаж в Историческа зона " Филипопол-Тримонциум-Пловдив ".

Сградата на Българска народна банка е издигната по план на арх. Анри (Хайнрих) Майер (1856-1930 г.) и е издържана в духа на късен класицизъм с подчертани ренесансови въздействия. Майер идва в България през 1878 година, а през 1892-а става основен проектант на Първото българско ревю и архитект на огромна част от павилионите. Строителството на първичната постройка на банката, една от най-представителните за времето си здания, е осъществено по негов план през 1909 година В годините тя претърпявала надграждания, само че е непокътната истинската ѝ визия.

През 2013 година Българска национална банка замени красивото здание с общински парцел на бул. " Цариградско шосе ". Служителите останаха да работят в нея, до момента в който бъде издигната новата им постройка. През 2021 година кметът Здравко Димитров разгласи, че ключовете за внушителното здание към този момент са в Община Пловдив.

В последните няколко месеца още веднъж бе повдигната тематиката за функционалностите ѝ. Предстои локалните управляващи да разгласят конкурс. Има и направен план за реституция и консервация на фасадата, който е координиран с НИНКН.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР