44-годишният Брайвик, който неотдавна промени името си на Фьотолф Хансен,

...
44-годишният Брайвик, който неотдавна промени името си на Фьотолф Хансен,
Коментари Харесай

Въпреки сълзите на Брайвик в съда, норвежките власти още го намират за много опасен

44-годишният Брайвик, който наскоро промени името си на Фьотолф Хансен, съди Норвегия в опит да постави завършек на дългогодишната си изолираност в пандиза и да анулира рестриктивните мерки върху кореспонденцията му с външния свят. Петдневното чуване пред съда завършва през днешния ден.

По закон на Брайвик е позволено да каже няколко думи в края на чуването и той може да се възползва от това си право.

Десният екстремист стартира да излежава присъдата си през 2012 година, когато бе наказан за тероризъм и осъществяването на всеобщо ликвидиране по отношение на бомбения атентат, при който починаха осем души в постройка в държавния комплекс в Осло, и за всеобщата пукотевица няколко часа по-късно на остров Ютьоя, където Брайвик простреля 69 души в летен лагер, проведен от младежката организация на ръководещата по това време лявоцентристка Норвежка работническа партия, напомня АП.

Тогава той получи най-тежката присъда в Норвегия по това време - задържане под стража за 21 години, с опция срокът да бъде продължен за неопределен срок, в случай че към момента е считан за рисков, напомня Българска телеграфна агенция. 

Андреас Хетланд, представляващ министерството на правораздаването, съобщи през днешния ден в заключителната си тирада, че " няма съображение за изказванието, че човешките права на Брайвик са нарушени ". " Брайвик продължава да бъде доста рисков ", съобщи той пред съда. " Все още съществува огромна заплаха той да извърши принуждение или да въодушеви други (да го направят) ", добави той.

Както и в предходните дни, Брайвик поклати глава в символ на противоречие с някои от гледните точки, които изрази Хетланд.

В показанията си, дадени през сълзи във вторник, Брайвик съобщи, че изолацията е била " призрачен сън " и всеки ден е обмислял да извърши самоубийство. В понеделник юристът му Йойстайн Сторвик посочи, че психологичното здраве клиента му е потърпевшо от годините на изолираност, вследствие на което страда от " дълбока меланхолия " и е мощно подвластен от антидепресанти.

Вчера психиатърката на Брайвик съобщи, че не счита, че той е в тежка меланхолия. " Състоянията му го натоварват и той се усеща уединен. Това му тежи, само че не мисля, че е в тежка меланхолия ", съобщи пред съда Яне Гудим Хермансен, съгласно норвежкия вестник " Афтенпостен ".

Съдия Биргите Колруд попита Хермансен какво мисли за сълзливите показания на Брайвик. Тя сподели, че в никакъв случай не е виждала Брайвик да плаче. " Мисля, че това е неговият метод да покаже отчаянието си. Затова съм малко несигурна за това до каква степен е правдоподобно ", съобщи тя.

Андерш Брайвик бе позволен до спонтанна правосъдна зала във физкултурния салон на пандиза в Рингерике
Снимка: БТА/АП, Cornelius Poppe

Адвокатите на Брайвик настояват, че Норвегия нарушава Европейската спогодба за правата на индивида, в това число разделите, в които се споделя, че никой не би трябвало да бъде подлаган на " изтезания или на нечовешко или унизително отношение или наказване ".

Изолацията му в продължение на повече от десетилетие го е оставила в " затворен свят ", в който има единствено надзиратели и други професионални чиновници от пандиза, чието обвързване е да поддържат отдалеченост, съобщи юристът му Йойстайн Сторвик.

Решението на съда ще бъде оповестено в околните няколко седмици, отбелязва Ройтерс.

Междувременно норвежките медии разпространиха фрагменти от килията на Брайвик. 

In Norwegen beklagte sich der Terrorist Anders Breivik über „ grausame Bedingungen “ im Gefängnis.

Als Reaktion darauf zeigte die Ringerike-Verwaltung, wie der Raum aussah, in dem sich der Gefangene aufhielt. Es ist ein zweistöckiges Gebäude mit Küche, Fitnessraum,
— Perle (@Perle81388186)
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР