41 кмета от 10 въгледобивни района в 9 европейски държави,

...
41 кмета от 10 въгледобивни района в 9 европейски държави,
Коментари Харесай

Десетки кметове от цяла Европа подписаха декларация за преход към нисковъглеродна икономика

41 кмета от 10 въгледобивни региона в 9 европейски страни, измежду които и България, заявиха своята поддръжка за прекосяване към екологично чиста сила. През последния месец те подписаха декларация, с която се ангажират да поведат своите общини към обективен за хората и природата енергиен преход от въглищна към нисковъглеродна стопанска система.

В тази връзка през днешния ден в Брюксел стартира тридневната среща на Въглищната платформа „ Регионите в преход “ на Европейска комисия, която има за цел да подкрепи въгледобивните райони да преодолеят зависимостта си от изкопаеми горива посредством създаване на устойчиви стопански действия. В рамките на форума декларацията ще бъде връчена публично на заместител генералния шеф на Европейски Съюз по въпросите на енергетиката Клаус-Дитер Борхард. Освен от кмета на Бобов Дол Елза Величкова, документът беше подписан още от кметове от Германия, Словакия, Полша, Румъния, Гърция и Чехия. Показателен е и фактът, че две от страните, включили се към този развой (Черна гора и Босна и Херцеговина), не са част от Европейския съюз и в тях към момента не се разисква на национално равнище последователното трансформиране на въгледобивните райони. Включването им е знак за голямото значение на локалните управляващи и основната роля, която районите могат да ииграят в този преход.

Защо това е значимо?

В устрема си да извърши Парижкото съглашение Европейският съюз е по пътя на необратима наклонност, която води до извеждане на въглищата от енергийния микс. Въпреки че са източник на приходи за мнозина, производството на електричество от въглища става все по-нерентабилно, а от екологична позиция са нужни доста вложения. Както по света, по този начин и у нас на ТЕЦ-овете се падат 70 % от излъчванията парникови газове, което ги трансформира в една от най-големите закани пред нашата световна климатична система.

„ Замърсяването на атмосферата в следствие от минното дело и тежката промишленост е включено в отчета на природозащитната организация WWF „ Жива планета “ като една от най-големите закани за природата и човечеството “, предизвестява Георги Стефанов, началник на процедура „ Климат и енергетика “ във WWF. „ Неглижирането на този все по-сериозен проблем ще повлияе трайно върху нашето здраве, занаят, сигурност и стопански напредък. “

Новият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ще заеме поста при започване на ноември за петгодишен мандат, се ангажира да работи за превръщането на Европа в неутрална за климата до 2050 година За да насърчи районите да понижат въглеродния си отпечатък, тя цели да сътвори „ Фонд за обективен преход “. Той би трябвало да обезпечи нужната финансова поддръжка на засегнатите общини и да следи за изразходването им по метод, който да е от изгода за локалните хора в постигането на задачите им за нулеви излъчвания.

„ Кметовете и техните райони чакат с неспокойствие бъдещето след въглищата. Подписвайки и подавайки тази декларация, те демонстрират своя ангажимент към това бъдеще. А финансиране от страна на Европейски Съюз и градивен разговор със засегнатите райони биха били от решаващо значение освен като знак на поддръжка, само че и като гаранция, че няма да изоставим никого по пътя “, разяснява Жулиет де Грандпре от WWF Германия.

В навечерието на локалните избори природозащитната организация WWF България приканва администрациите в над 15 общини от двата съществени въгледобивни региона у нас да последват образеца на своите европейски сътрудници и да заложат в своите стратегии първите стъпки към създаване на разговор за обективен енергиен преход. Той би трябвало да изведе общините от десетилетията на въглищна взаимозависимост и да даде на техните поданици различни благоприятни условия за стабилно икономическо, обществено и екологично развиване.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР