40% от успеха на речта се крият в мимиките, жестовете,

...
40% от успеха на речта се крият в мимиките, жестовете,
Коментари Харесай

Коя е добрата политическа и съдебна реч - професорка от ВТУ състави ръководство

40% от триумфа на речта се крият в мимиките, жестовете, езика на тялото, 38% зависят от външния тип и облеклото. Неслучайно сред 1900 и 1968 година от претендентите за президент на Съединени американски щати непроменяемо печели по-високият.

Това научават студентите на професора по изразителност и връзки с обществеността от Великотърновския университет Мариета Ботева. Тя сформира първо по рода си у нас управление за писане на речи.

В него е събрала 80 речи на известни персони от международната история, както и най-смелите речи на студенти по право, философия, политология и логика на психиката, на които преподава по лична методика. Всеки цикъл лекции приключва с изпит под формата на съревнование по сладкодумство, а цяла година студентите вземат участие в разногласия и дебати, описа в. “Борба ”.

Те се готвят по действителни правосъдни проблеми като делото “Белнейски ”, това за убийството на студентката Вероника, делото против българските медици в Либия. “Влизат в функциите на прокурори и юристи и като такива приготвят обвинителна и защитна тирада ”, изяснява проф. Ботева.

Истинският оратор не чете, а приказва, контактува с аудиторията си невербално, ръководи тона си, умее да подчертава и знае по какъв начин да се облече, тъй като хората “слушат ” и с очите си, учи тя. Черното е знак на печал, цветното - несвоевременно, синьо, сиво и бяло са подобаващите тонове.

Според проф. Ботева политиците ни към този момент осъзнават потребността от подготовка, по тази причина в последно време имаме положителни оратори. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР