4 майки с 9 деца ще са първите украински бежанци,

...
4 майки с 9 деца ще са първите украински бежанци,
Коментари Харесай

4 майки с 9 деца са първите украински бежанци от морето, настанени в Белодробна в Пловдив

4 майки с 9 деца ще са първите украински бежанци, които идват от морските курорти в обновената Белодробна болница в Пловдив, съобщи зам.-кметът Георги Титюков. В бившето лечебно заведение са ремонтирани 25 стаи, като следва да се оправят още пространства.

Престоят на бежанците ще бъде краткотраен до 3 месеца, като там няма да бъде за непрекъснато престояване, изясни Титюков. Той добави, че всички ще подпишат и заявления за съблюдаване на вътрешния ред в постройката и прилежащите открити площи.

Бившата Белодробна ще остане и единствения център за краткотрайно престояване под тепетата, защото стаите към Младежкия център на Гребната база, към този момент няма да настанява украинци. Там към този момент има доста събития и юношески обмени, които са резервирани от месеци и няма по какъв начин да бъдат анулирани. Държавни бази на територията на Общината пък няма.

Също по този начин Общината ще кандидатства по държавната стратегия за 15 лв. дневно на човек, въпреки че съгласно зам.-кмета тези пари са извънредно незадоволителни, само че въпреки всичко е повече от нищо.

Все още от „ Жилфонд” работят стремително по довършителните действия в някогашната Белодробна болница в Пловдив. Там бяха сложени бойлери в баните, като подмениха последната част от водопроводите. И сега те сглобяват мебели и инсталират специфични брави на вратите на стаите с в допълнение заключване за отбрана на деца.

Припомняме, че близо 50 души - украинци, които получават заслон от български жители, поставиха дружни старания, с цел да трансфорат порутената и западнала постройка в леговище на нуждаещите се. Заедно с тях в задачата запретнаха ръкави и общинските чиновници от „ Чистота “, „ Паркове и градини “, „ Дезинфекционна станция”, както и българи доброволци.



Старата болница бе главно почистена, стаите – боядисани. Покривът е ремонтиран, към този момент има ток и вода. Старите порутени мебели се изнесоха, бани и тоалетни се дезинфекцираха. В част от пространствата към този момент са доставени матраци и дрешници. Има и перални. До края на лятото ЕВН би трябвало да поправи абонатната станция, тъй че през зимата да има парно.

„ В 25 стаи на етажа могат да се настанят фамилии още този месеца. Има също санитарни пространства и кухненски бокс”, обясниха от Оперативна програма „ Жилфонд”.



След като приключат тук, те ще се реалокират да работят на третия етаж. Паралелно ще се ремонтира и партерът, който ще се употребява най-вече от администрацията. Предвидено е да се обособят и лекарски кабинети, където при потребност бежанците да получават здравна помощ. Сред експертите ще има наложително педиатър, акушер-гинеколог и общопрактикуващ доктор.









Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР