4,5 млрд. лв. ще предостави правителството в подкрепа на бизнеса

...
4,5 млрд. лв. ще предостави правителството в подкрепа на бизнеса
Коментари Харесай

Първи пакет икономически мерки обяви Борисов

4,5 милиарда лева ще даде държавното управление в поддръжка на бизнеса и заетостта, разгласи министър председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет, на който показа първият досега пакет стопански ограничения за преодоляване на следствията от рецесията с ковид. От този запас бизнесът ще може да употребява заеми за общо 2,5 милиарда лева. като за задачата, на Българската банка за развиване ще бъдат предоставени 500 млн. лева, които да се употребяват като гаранции по кредитните линии. 

200 млн. лева общо ще бъдат отпуснати за безлихвени потребителски заеми до 1500 лева на човек за хората, които са в неплатен отпуск поради наложените ограничаващи ограничения, които блокираха активността на избрани браншове в страната.

Половин милиард лв. ще бъдат дадени от бюджета за погашение на обещаните допълнителни възнаграждения по 1000 лв. на всички, работещи в здравната система, чиновниците на Министерство на вътрешните работи и Министерство на защитата, сподели още Борисов.

Над 1 милиард лева евентуално ще бъдат и бюджетните разноски по поетия от държавното управление ангажимент да се заплащат 60% от възнагражденията на заети в разрлични бизнеси, само че при изискване, че работодателите им няма да ги редуцират, добави той.

Ще осъществим и уговорката си да дадем великденски добавки в размер общо на 50 милиона лв. за най-нуждаещите се пенсионери, съобщи Борисов.  

Отлагането на заплащането на налози до 30 юни ще освободи запас от още 600 милиона лв. за бизнеса в този интервал, разясни той.

" Ръководим се от правилото да спасим живота на възрастните и да осигурим работа на младите ", акцентира министър председателят.

Бизнесът в целия свят се претрансформира и ние също гледаме в тази посока. Имаме извънредно мощен ITсектор и авто клъстер, съгласно които до 7-8 седмици ще можем да стартираме да си произвеждаме и апарати за обдишване или така наречен респиратори, сподели още Борисов.

По думите му, доста страни в Европа и света ни дават за образец за бързите ограничения, които предприехме.

„ Не мога да не загатна и страните, които не се оправиха с мигрантската вълна. Сега те са изправени пред изключителни компликации, тъй като би трябвало да се разселват мигрантите на териториите на тези страни, с цел да се съблюдават карантинните ограничения. България продължава да има нула миграция. Един ден това ще бъде регистрирано като добре свършена работа “, сподели още министър председателят.  

Когато се изготвят обществени, финансови, стопански ограничения за неустановен интервал от време, няма до момента академик в света, който да каже какъв брой ще продължи - месец, два, три, година.

„ Няма институт, който да каже има лекарство или ваксина. Няма един, който да се подпише под гаранцията и сигурността на бързия тест. Нашите лаборатории в Израел са декларирали, че няма да могат да основат ваксина по-рано от 8-9 седмици “, сподели Борисов.

Той разясни, че през вчерашния ден Европейската комисия направи обща поръчка за бързите проби като поръчката от страна на България е за 1 млн. теста.

„ Истински имам вяра, че моите сътрудници в Брюксел ще купят и ще дават най-хубавото, което има, с цел да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация или компания е по-бърз или по-сигурен, или по-качествен “, добави Борисов.

„ Проверете какви са спестяванията на жители и компании в банките. Те са големи милиарди. Колко са на каса парите на компаниите – милиарди. Дайте да не се поддаваме на суматохата кой какво има, да го похарчим. Схемата 60:40 ще глътне големи пари. При това натоварване на лекари, войска, РЗИ-та, в този момент ще натоварим с новите правила обществените още повече. И на всички места ще би трябвало да се заплати в допълнение заплащане за спомагателния труд. Много бързо ще излетят парите. Ние не сме нито немската, нито френската, нито американската стопанска система. Ако би трябвало и дълг ще създадем, само че това ще пристигна, откакто похарчим парите. Засега не виждам за какво да скланям идващото потомство. Ако се стегнем, умерено ще удържим месец и половина – два “, предвижда Бойко Борисов.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР