4 401 проверки са извършени от служителите от държавните горски

...
4 401 проверки са извършени от служителите от държавните горски
Коментари Харесай

4 401 проверки са извършени от служители от държавните горски предприятия и Изпълнителна агенция по горите

4 401 инспекции са осъществени от чиновниците от държавните горски предприятия и Изпълнителна организация по горите за интервала 29.07.2022 – 01.08.2022 г. 

Съставени са 57 акта и 55 констативни протокола.

За този интервал, на територията на страната от горски инспектори от районните дирекции по горите са осъществени 2 350 инспекции. Проверени са над 140 обекта за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина, 230 обекта за рандеман на дървесина, 1090 транспортни средства, транспортиращи дървесина, 200 рибари и 680 физически лица.

В резултат на осъществените действия по надзор върху опазването на горските територии, за горепосочения интервал, чиновниците на РДГ са съставили общо 55 констативни протокола и 36 акта за открити административни нарушавания на Закона за горите. Наложена е една принудително-административна мярка, с която е спряна активността на обект за преправка и търговия с дървесина, за период от един месец.

Задържани са над 11 плътни куб. м обла строителна дървесина, повече от 43 пространствени куб. м дърва за огрев, 4 моторни транспортни средства и други

При взаимна инспекция от чиновници на РДГ Велико Търново и Северноцентрално държавно дружество – Габрово, в землището на с. Средно село, община Елена на три обекта за рандеман на дървесина в горски територии – държавна благосъстоятелност, с издадени позволителни за сеч, е установен рандеман на дървесина от дървета, немаркирани в основата си с контролна горска марка. Установено е, че общият размер на нелегално отсечената дървесина е 62 плътни куб. м. Работата по случая продължава и следва да бъдат формирани административнонаказателни производства, по отношение на отговорните лица.

В с. Доспей, общ. Самоков, от чиновници на РДГ София, са осъществени инспекции на два обекта за преправка и търговия с дървесина, благосъстоятелност на едно юридическо лице. За нередности в системите за видеонаблюдение и невписване на билетите за постъпилата дървесина в единия от обектите от проверяващите са формирани 3 акта.

Спряна е активността на обект за депозиране и търговия с дървесина в гр. Самоков и са формирани три акта след осъществена инспекция от чиновници от ИАГ и РДГ София. Проверяващите са установили нередности в системата за видеонаблюдение. Направена е и информация за товарно транспортно средство, благосъстоятелност на сдружението, притежаващо проверявания склад. Установено е, че с автомобила е превозена дървесина, без той да е екипиран с GPS устройство.

Служители на РДГ София са направили инспекция в обект за рандеман на дървесина, в държавна горска територия, в землището на с. Дреново, общ. Костинброд, като е открито издаване на транспортни билети за превозване на дървесина от дървесен тип, който не е позволен за рандеман с издаденото разрешително за сеч. За установеното нарушаване на Закона за горите от проверяващите е формиран констативен протокол, като работата по случая продължава и следва да бъде формирано административнонакзателно произвеждане, по отношение на отговорното лице.

Проверки в четири обекта за рандеман на дървесина, общински и държавна горски територии, в землището на с. Бели Искър, общ. Самоков са направили чиновници на РДГ София. В едното насаждение, благосъстоятелност на Община Самоков, след публикуван протокол за освидетелстване на сечището, са открити пънове на немаркирани прясно отсечени 20 дървета. Задържани са 11,53 плътни куб. м строителна дървесина от бял бор и смърч.

В две други насаждения още веднъж благосъстоятелност на Община Самоков, с издадени позволителни за сеч, са открити пънове на отсечени общо 81 дървета, немаркирани с контролна горска марка от дървесните типове бял бор и смърч, както и построени извозни пътища и просека, неотразени в утвърждения софтуерен проект за рандеман на дървесина.

За посочения интервал, от инспекторите на държавните горски предприятия по член 163 от Закона за горите са направили общо 2051 инспекции. Проверени са 869 обекта за рандеман на дървесина, 750 транспортни средства, четирима рибари, шестима ловци и 422 други физически лица. В резултат са формирани 21 акта за определяне на административни нарушавания и санкции по Закона за горите и 1 – по Закона за лова и запазване на дивеча. Задържани са 24,70 пространствени кубически метра дърва, пет кг недървесни горски артикули, едно моторно транспортно средство и един моторен трион. В Търговско предприятие ДГС Плевен е формиран акт за определяне на административно нарушаване по Закона за лова и запазване на дивеча на разположение за хващане и укриване на сърна. Служители на стопанството и Министерство на вътрешните работи изземват животното, след което го изпращат в зоологическа градина, защото е било дълго време на развъждане при лицето.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР