'И аз бях изненадан, доколкото някак си така изведнъж беше

...
'И аз бях изненадан, доколкото някак си така изведнъж беше
Коментари Харесай

Крум Зарков пред ФАКТИ: Когато е криза истинските лидери излизат и поемат отговорност

'И аз бях сюрпризиран, доколкото някак си по този начин внезапно беше направена конференция, на която беше разгласен този законопроект''. Това съобщи преди Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ националният представител от Българска социалистическа партия Крум Зарков, който е и зам.-председател на Правната комисия в 44-ото Народно заседание. Коментарът му е във връзка неотдавна оферти законопроект от страна ГЕРБ за прокурор, който да може да проверява основния прокурор на Република България.

''Изненадата ми малко се стопи, когато малко по-късно разбрах, че предстоят диалози с европейския комисар по правораздаване, който тази седмица ще приказва с представители на българския парламент във връзка на това по какъв начин ние ще спазим рекомендациите, които бяха адресирани за България в годишния отчет за господство на закона, за положението на върховенството на закона, и допускам, че тактически от болшинството са имали за цел да имат какво да кажат на господин еврокомисаря, защото би трябвало да признаем, че към този момент нищо не е направено в тази посока'', добави Зарков.

''Трябва да напомним, че въпреки една от главните тематики да е ефикасното следствие и опция за следствие на основния прокурор, в отчета се загатват и положението на медиите, и методът на законотворчество в България, тези прословути преходни и заключителни разпореждания, които се промъкват някъде изведнъж и подвигат или смъкват неустойката по заемите, както скоро стана факт. Всичко това ще бъде обект на диалози и прави усещане, че на най-високо равнище в Европейската комисия, а точно еврокомисарят персонално ще води тези диалози и се интересува от протичащото се в България. Да се надяваме това да има изгода и да изиграе ролята на някакъв лост за напън, в положителния смисъл на думата, за нужните промени. Макар че, коства ми се, за тях в този мандат сякаш не остана време'', установи националният представител от Българска социалистическа партия.

''Ако се има поради също, съответно въпросът за правосъдните промени и за това дали са действителни желанията на ГЕРБ да преглеждат този законопроект за следствие на основния прокурор, единствено да загатна, че остана неусетно по какъв начин Министерство на правораздаването построи и разгласява за деяние за промени, и в случай че погледнете периодите там всичко е от 3 до 6 месеца, което някак си ни кара да мислим, че сякаш всичко това ще остане за идващ мандат'', изрази мнение той.

''Аз не знам, не съм в главите им, дали имат боязън от избори или не, знам единствено, че те или не желаят, или не могат да реформират правосъдната ни система и това мога да го кажа уверено поради обективните наблюдения от последните 3,5 години. Не се слага за пръв път в този момент въпросът за отчетността и опцията за следствие на основния прокурор. Десетки пъти за последните 10 години, а за последните 30 може би стотици пъти. Те направиха и няколко опита, все по този начин проформа. Помните един законопроект, който отиде към Венецианската комисия и се върна с оценка ''Слаб 2'', целия фарс с конституцията, в този момент това ново 20, в случай че ми позволите израза. Всичко това демонстрира, че те или не желаят, или не могат, от една страна. От друга страна, в чисто политически аспект не знам дали в действителност желаят да отсрочват или да бавят изборите, само че има от какво да се тормозят, защото митингите и цялото възмущение към ненормалната политическа конюнктура, която се конфигурира в България, би следвало да се отрази на изборните резултати'', съобщи още Крум Зарков.

Откакто се приказва за този проблем има няколко начертани вероятни решения. ГЕРБ и болшинството към тях доста дълго време твърдяха, че нашата Конституция не разрешава да има прокурор, който да е отвън йерархичната конструкция на българската прокуратура поради понятието в Конституцията ''всички прокурори''. След това обаче те съумяха да вкарат фигурата на европейски делегиран прокурор, който в действителност е изведен от това. Стъпвайки на тази повърхност, те в този момент се пробват да основат различен подобен, който да не бъде под методическото управление и надзора на йерархически горестоящия прокурор, най-после на пирамидата, бидейки основният. Това се е обсъждало доста пъти, само че съгласно мен ще катастрофира като успеваемост в няколко направления. Първо, вашата сътрудник вярно се е ориентирала, че този човек ще бъде назначен със 7-годишен мандат, на допустимо най-високия статут на магистрат и ще има едно дело, две и три сигнала. Това ще бъде най-незаетата специалност. Прокурорите, редовите, работят стотици преписки по едно и също време.

От друга страна и може би по-важна. Да кажем, че той има едно дело, само че то е задоволително значимо, с цел да го води. Само че следствието, повдигането на обвиняване и поддържането на обвиняване, бидейки цялото сложено под надзора на прокурора, не се прави от един човек. Тук правилото ''И самичък воинът е воин'' не работи. Вие би трябвало да разполагате с информация, би трябвало да се обърнете към съответните проверяващи структури и така нататък, и така нататък Този човек, изваден отвред, седящ някъде на бюрото, не знам дали фактически ще може да организира дейно следствие. Още повече, че хората, към които ще се обърне да му оказват помощ, ще бъдат пък съответните звена, които са в други йерархични структури.

И най-после, само че не на последно място, коства ми се, че това още веднъж е малко по метода на криворазбраната цивилизация. Че от Венецианската комисия нещо ни споделиха и ние бързаме да го създадем, като се неглижираха други вид. Единият от тях, който ние предлагаме от от дълго време, е да се направи най-сетне опция избрани актове на прокурорите, които са с отвод за формиране на производства, да могат да бъдат подопечни на правосъден надзор в избрани случаи, с цел да може, когато има подобен сигнал, за който и да е прокурор, да бъде тествана неговата работа във връзка с това дали е направил всичко допустимо, с цел да открие обективната истина и вероятно да повдигне обвиняване на този, против който сигналът е ориентиран, пък бил той и самият основен прокурор'', изложи вижданията си юристът, председателстващ Комисията по правни въпроси в сегашния парламент.

С оглед това, че изборите евентуално ще са през март 2021 година, а Народното събрание ще бъде разхлабен през февруари, Крум Зарков допуска, че ГЕРБ ще кажат, че са желали да създадат нещо в тази посока, само че не им е стигнало времето и ще го осъществят в последващо ръководство. ''Трудно ми е да погледна съществено на законодателната самодейност на хора, които не се посвениха да играят спектакъл с Конституцията. Ако с Конституцията можеш да печелиш време, за какво да не можеш и с Наказателно-процесуален кодекс?'', запита социалистът.

Не мисля, че това държавно управление може да бъде циментирано с какъвто и да е план. При всички случаи това, което те правеха тогава, е не толкоз да се циментират, едвам отключат един развой и по-късно да се пробват да го ръководят, а можеха да му изтърван и юздите. Това са безотговорни държания, които популярност Богу останаха в предишното. Замислих се, че в случай че тяхното предложение се беше осъществило преди време, бяха анулирани тежките процедури за смяна на конституция, в това число самото Велико национално заседание, то тогава ето такива хрумвания щяха да минават за няколко седмици през Народното събрание. Безпрепятствено'', добави той.

Президентът би трябвало да издаде декрет за насрочване на изборите. Засега не е издал подобен декрет. Дали ни удовлетворява или не, това е конституционно пълномощие на президента. За нас всяка дата, която е в конституционно открития период, е изцяло приемлива'', разяснява Крум Зарков настоящата тематика с датата за парламентарните избори през 2021 година

Лили Маринкова запита госта си дали не е добре да се намерения в последните седмици на Народното събрание да се одобряват текстове в посока на отдалеченото гласоподаване, които да улеснят изборния развой в тази спешна обстановка. А ето какво ѝ отговори Крум Зарков по отношение на това: ''Отново в този момент като се сетим за Избирателния кодекс и по какъв начин това болшинство го трансформира, в действителност не съм сигурен, че е най-хубавата концепция той да се отвори още веднъж, отново в последния миг на изборите. Още един път, отдалеченото гласоподаване, както доста други тематики, съществуват надалеч преди Ковида. Те не бяха решени през толкоз време и толкоз години, а в този момент внезапно някак си се слагат още веднъж, което е разумно, само че не би трябвало да ни кара да забравяме отговорността, че тези тематики - от отдалеченото гласоподаване, през правосъдната система, до положението на опазването на здравето, не са тематики, които бяха разкрити пред българското общество от Ковид-19 или от отчета на Европейската комисия. Това са тематики, които седяха на дневен ред преди 4 години, когато бяхме отново в предизборна конюнктура. И 4 години по-късно те седят същите, някои надалеч по-остри. Е, това, в случай че не е оценка за цялостното творчество на държавното управление, здраве му кажи. И те няма да могат да бъдат решени в няколкото дни, които остават преди Коледа, или в предизборния януари. Единият проблем е, че остава малко време. Това е по-малкият проблем. По-големият проблем е, че този парламент неведнъж потвърди, че е некадърен да реши тези проблеми. И това също няма да се промени за Коледа, за жалост. На Коледа стават чудеса, само че в това знамение не мога да допускам.''

Крум Зарков, сходно на първия ни посетител през днешния ден - адв. Петър Славов, също поздрави студентите с днешния им празник.

Депутатът от Българска социалистическа партия, по сходство на десетки свои сътрудници, е доброволец в болница. Той описа, че в това Народно заседание е имало хрумвания посредством законотворчество да се улесни процесът за тези, които желаят бъдат доброволци, само че на процедура нищо не се е случило.

Народният представител е на мнение, че властимащите са се провалили в това да обезпечат предвидимост за всички страни, имащи отношение към актуалната рецесия. ''Правителството е длъжно да осведоми почтено и честно, без политически да се заиграва, - нито като основава страхове, нито като пренебрегва законните страхове. И второ, да изяснява какво ще се случи в идващите 10, 12, 15 дни по метод, по който всеки един от нас и от вашите фенове, да може да се провежда по този начин, че да бъде във допустимо най-защитена среда по отношение на вируса и да може обществено и стопански да оцелее. Особено когато е рецесия същинските водачи излизат на открито и поемат отговорност, а не се крият от нея'', сподели още Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

Целия диалог на Лили Маринкова с Крум Зарков можете изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР