39-годишен мъж от Стара Загора ще може да проходи отново,

...
39-годишен мъж от Стара Загора ще може да проходи отново,
Коментари Харесай

В ИСУЛ спасиха крака на моторист с тъкан от труп

39-годишен мъж от Стара Загора ще може да проходи още веднъж, с помощта на новаторска интервенция в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Използван е биологичен способ - присаждане на костен материал от тъканна банка от трупен донор, който по натурален метод подкрепя зарастването на повредения крайник.

На 1 октомври 2022 година младият мъж претърпява ПТП като моторист и получава фрактура на лявото бедро. Лекуван е оперативно друга болница – фиксация с плака.

През февруари 2023 година се открива псевдоартроза на фрактурата (несрастване), с данни за зараза. Това постанова повторна оперативна интервенция. При нея травматолозите на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “отстраняват металните импланти, при което се откриватежък костен недостатък в региона на счупването и той е напълнен с биологично стъкло. Самото строшаване се стабилизира още веднъж с плака, като бива присадена кост от трупен донор.

„ Научих за проф. Кинов от мой другар, също моторист, който професорът е изправил на крайници след тежко рухване. Радвам се, че му се доверих “, споделя младият мъж, който най-вероятно ще пропусне този мотосезон, само че занапред прави проекти за идващия.

„ Скоростта ми е в кръвта, не мога да се откажа от мотора “, признава той.

Старозагорецът е вторият млад пациент, при който от Клиниката по ортопедия и травматология употребяват физиологичния метод в границите на седмица. При първия се е наложил костен присадък след фрактура на бедрената кост, получена при несполучливо протезиране в друга болница.

Lupa.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР