39-годишен мъж от Стара Загора ще ходи отново, благодарение на

...
39-годишен мъж от Стара Загора ще ходи отново, благодарение на
Коментари Харесай

В ИСУЛ спасиха крака на млад мъж с трансплантация на кост от трупен донор

39-годишен мъж от Стара Загора ще върви още веднъж, с помощта на новаторска интервенция в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.  

Използван е биологичен способ - присаждане на костен материал от тъканна банка от трупен донор, който по натурален метод подкрепя зарастването на повредения крайник, оповестяват от лечебното заведение.

На 1.10.2022 година младият мъж претърпява ПТП като моторист и получава фрактура на лявото бедро. Лекуван е оперативно друга болница – фиксация с плака. През февруари 2023 година се открива псевдоартроза на фрактурата (несрастване), с данни за зараза. Това постанова повторна оперативна интервенция. При нея травматолозите на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “  отстраняват металните импланти, при което се открива  тежък костен недостатък в региона на счупването и той е напълнен с биологично стъкло. Самото строшаване се стабилизира още веднъж с плака, като бива присадена кост от трупен донор.

„ Научих за проф. Кинов от мой другар, също моторист, който професорът е изправил на крайници след тежко рухване. Радвам се, че му се доверих “, споделя младият мъж, който най-вероятно ще пропусне този мотосезон, само че занапред прави проекти за идващия. „ Скоростта ми е в кръвта, не мога да се откажа от мотора “, признава той.

Старозагорецът е вторият млад пациент, при който от Клиниката по ортопедия и травматология употребяват физиологичния метод в границите на седмица. При първия се е наложил костен присадък след фрактура на бедрената кост, получена при несполучливо протезиране в друга болница.  

„ Костно-ставните болести от време на време са съпроводени от тежки недостатъци на костта, които, с цел да действа вярно ставата, се постанова да бъдат възобновени. При по-младите пациенти разчитаме на биологичния способ на лекуване, т.е. да възстановим костта, а не да я заместваме “, изяснява началникът на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ проф. доктор Пламен Кинов. Той разяснява, че биологичният метод постоянно е за предпочитане при този вид пациенти. „ В рамките на живота на един младеж в никакъв случай не се знае какво може да изникне и в случай че се постанова друга интервенция, може са се окаже, че няма костен субстрат. Тогава, първо тежките реконструктивни интервенции са инвалидизиращи, и второ, при една тежка интервенция, вероятните затруднения са доста огромни. Ако настъпи затруднение, това в допълнение ще утежни възможностите за сполучливо лекуване. А една тежка зараза, като сепсис да вземем за пример, може даже да коства живота на пациента. Не е оневинен този риск “, безапелационен е професорът.

Той изяснява за какво се постанова разлика в подходя при по-младите пациенти и при по-възрастните, при които тазобедрените фрактури са чести: „ При възрастните хора, при които натоварванията са по-малки, избираме да заместим костта с железен имплант и по този метод възвръщаме оптимално бързо положителната функционалност. Когато има присадък, това постанова бранене и щадящ режим с ненатоварване на крайника, доста по-рестриктивен протокол на възобновяване и оживление, до момента в който с железен имплант можем незабавно да натоварваме и бързо да се възвърне индивидът. Това вършим при най-възрастните пациенти, които са по-раними и с повече съпътстващи болести. При тях контузията и последствията от залежаване могат да бъдат също толкоз рискови, колкото и самото строшаване “, уверен е известният травматолог.

На 39-годишният мъж му следва дълго възобновяване. „ Интеграцията на костта е муден развой, ще отнеме сред 6 месеца до година, допустимо е и година и половина. Ако на 6-ия месец имаме данни за интеграция и формиране на нова кост, по-късно протоколът на възобновяване е свободен и съвсем без рестрикции “, изяснява проф. доктор Кинов. Още в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ той стартира профилирана физиотерапия благодарение на физиотерапевтите на болничното заведение. Тя ще продължи в Стара Загора – родният град на пациента.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР