39-годишен мъж от Стара Загора ще ходи отново, благодарение на

...
39-годишен мъж от Стара Загора ще ходи отново, благодарение на
Коментари Харесай

В ИСУЛ спасиха крака на млад мъж с трансплантация на кост от трупен донор

39-годишен мъж от Стара Загора ще върви още веднъж, с помощта на новаторска интервенция в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Използван е биологичен способ - присаждане на костен материал от тъканна банка от трупен донор, който по натурален метод подкрепя зарастването на повредения крайник.

На 1.10.2022 година младият мъж претърпява ПТП като моторист и получава фрактура на лявото бедро. Лекуван е оперативно друга болница – фиксация с плака. През февруари 2023 година се открива псевдоартроза на фрактурата (несрастване), с данни за зараза. Това постанова повторна оперативна интервенция. При нея травматолозите на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ отстраняват металните импланти, при което се открива тежък костен недостатък в региона на счупването и той е напълнен с биологично стъкло. Самото строшаване се стабилизира още веднъж с плака, като бива присадена кост от трупен донор.

„ Научих за проф. Кинов от мой другар, също моторист, който професорът е изправил на крайници след тежко рухване. Радвам се, че му се доверих “, споделя младият мъж, който най-вероятно ще пропусне този мотосезон, само че занапред прави проекти за идващия. „ Скоростта ми е в кръвта, не мога да се откажа от мотора “, признава той.

Старозагорецът е вторият млад пациент, при който от Клиниката по ортопедия и травматология употребяват физиологичния метод в границите на седмица. При първия се е наложил костен присадък след фрактура на бедрената кост, получена при несполучливо протезиране в друга болница.

„ Костно-ставните болести от време на време са съпроводени от тежки недостатъци на костта, които, с цел да действа вярно ставата, се постанова да бъдат възобновени. При по-младите пациенти разчитаме на биологичния способ на лекуване, т.е. да възстановим костта, а не да я заместваме “, изяснява началникът на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ проф. доктор Пламен Кинов. Той разяснява, че биологичният метод постоянно е за предпочитане при този вид пациенти.

 

„ В рамките на живота на един младеж в никакъв случай не се знае какво може да изникне и в случай че се постанова друга интервенция, може са се окаже, че няма костен субстрат. Тогава, първо тежките реконструктивни интервенции са инвалидизиращи, и второ, при една тежка интервенция, вероятните затруднения са доста огромни. Ако настъпи затруднение, това в допълнение ще утежни възможностите за сполучливо лекуване. А една тежка зараза, като сепсис да вземем за пример, може даже да коства живота на пациента. Не е оневинен този риск “, безапелационен е професорът.

Той изяснява за какво се постанова разлика в подходя при по-младите пациенти и при по-възрастните, при които тазобедрените фрактури са чести: „ При възрастните хора, при които натоварванията са по-малки, избираме да заместим костта с железен имплант и по този метод възвръщаме оптимално бързо положителната функционалност. Когато има присадък, това постанова бранене и щадящ режим с ненатоварване на крайника, доста по-рестриктивен протокол на възобновяване и оживление, до момента в който с железен имплант можем незабавно да натоварваме и бързо да се възвърне индивидът. Това вършим при най-възрастните пациенти, които са по-раними и с повече съпътстващи болести. При тях контузията и последствията от залежаване могат да бъдат също толкоз рискови, колкото и самото строшаване “, уверен е известният травматолог.

А на 39-годишният мъж му следва дълго възобновяване. „ Интеграцията на костта е муден развой, ще отнеме сред 6 месеца до година, допустимо е и година и половина. Ако на 6-ия месец имаме данни за интеграция и формиране на нова кост, по-късно протоколът на възобновяване е свободен и съвсем без рестрикции “, изяснява проф. доктор Кинов.

 

Още в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ той стартира профилирана физиотерапия благодарение на физиотерапевтите на болничното заведение. Тя ще продължи в Стара Загора – родният град на пациента.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР