''Повечето специалисти поддържат умерен оптимизъм към новите ваксини спрямо новия

...
''Повечето специалисти поддържат умерен оптимизъм към новите ваксини спрямо новия
Коментари Харесай

Проф. Костов: Умерен оптимизъм! Насладихме се на артистичния характер на вируса...

''Повечето експерти поддържат сдържан оптимизъм към новите ваксини по отношение на новия вариант, който завладя Англия. Тренираният имунитет, провокиран от среща с вируса и новите ваксини, би разпознал и новия вариант. Това сподели пред Радио София пулмологът проф. Коста Костов, който народен съветник по белодробни заболявания.

Той напомни, че новият вариант на ковид бе видян в Обединеното кралство още през септември. Значимостта му обаче набъбна, тъй като в средата на ноември се оказа, че 28% от новоинфектираните са с него. В средата на декември този % към този момент е 62. В варианта са открити 23 генетични разновидности.

„ Оптимизмът би трябвало да е сдържан, тъй като „ се насладихме “ на артистичния темперамент на вируса. Трябва да сме нащрек и да го следим “, добави проф. Костов.

По думите му новият вариант е 70% по-инфекциозен от другите. По-важното и успокояващо е, че към този момент той не се демонстрира с по-тежко протичане на болестта.

Според някои учени това разпространяване на новия вариант се дължи на държанието на хората и в по-малка степен на самия вирус.

Проф. Костов добави, че в неговата болница тежките случаи са намалели, което демонстрира, че въведените ограничавания през последните седмици към този момент дават резултат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР