38,1 млн. евро ще бъдат инвестирани в съвместни проекти между

...
38,1 млн. евро ще бъдат инвестирани в съвместни проекти между
Коментари Харесай

38,1 млн. евро ще бъдат инвестирани в съвместни проекти между България и Сърбия

38,1 млн. евро ще бъдат вложени в взаимни планове сред България и Сърбия по новата Програма за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ ИПП България - Сърбия 2021-2027.

Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Програмата Нина Стоименова. Тя ръководи деветото съвещание на Съвместния комитет за наблюдаване на Програмата за трансгранично съдействие България - Сърбия 2014-2020.

В интервала 2021-2027 година по новата стратегия се планува финансов запас в поддръжка на дребния и междинен бизнес за рационализация на софтуерния развой, оптимизация на производството, цифровизация, образования на чиновниците и намирането на нови пазари, изясни заместник-министърът. По думите ѝ обилни средства ще бъдат обезпечени и за осъществяването на ограничения за справяне с естествени бедствия в трансграничния район, включващи както изработването на проект за деяние в случаите на трансгранично злополучие, по този начин и образования и тренировки на виновните служби, доброволци и популацията в България и Сърбия.

„ Подходът „ отдолу-нагоре " е потвърдил своята успеваемост, само че също допуска и доста повече отговорности при осъществяването на плановете ", акцентира Стоименова. Тя добави, че това няма да съставлява компликация за локалните общности поради опита от предходните интервали, а също и от потреблението на други сходни финансови източници.

В тази връзка до края на месец декември тази година Министерството на районното развиване и благоустройството възнамерява акция за разпространение на интегрираната териториална тактика по Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ ИПП България - Сърбия 2021-2027 и за набиране на планови хрумвания за образуване на описите с интервенции към тактиката.

На днешното съвещание на Комитета за наблюдаване на програмата за интервала 2014-2020 година беше показан напредъкът в осъществяването ѝ, както и процесът на създаване на бъдещата стратегия за 2021-2027 година
Заместник-министър Стоименова изрази своето удовлетворение от постигнатите извънредно високи резултати по настоящата стратегия - финансирани са 105 плана на стойност повече от 37,4 млн. евро, от които сполучливо завършили са 79. Към момента разплатените средства към бенефициенти възлизат на над 23,7 млн. евро или 70 %.

„ Постигнатите триумфи, с помощта на взаимните старания и добре свършената работа, са отлична причина да заявим упоритостта си през идващия програмен интервал 2021-2027 година да достигнем още по-близо до хората и бизнеса в района ", акцентира заместник-министър Стоименова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР