37-годишният руснак Игор Софонов съвсем доскоро е бил просто затворник.

...
37-годишният руснак Игор Софонов съвсем доскоро е бил просто затворник.
Коментари Харесай

Как бивш наемник от Вагнер беше арестуван за масово убийство в Карелия

37-годишният руснак Игор Софонов напълно до неотдавна е бил просто пандизчия. Но там е вербуван като наемник да се бие в Украйна. Ранен е на фронта. Помилват го и той се връща в родната си Карелия. След като цялостен месец харчи за пиянство спестените от войната пари, той е задържан за убийството на 6 души.

На 1 август в село Деревяное на федерална република Карелия са открити телата на шестима локални поданици с прободни рани. Убийствата са осъществени в две къщи, ситуирани на двеста метра една от друга. В първата къща са убити двама мъже - татко и наследник, а във втората - трима мъже и една жена.

И двете къщи са били опожарени, с цел да се прикрият следите от закононарушенията.

Но тази история може би стартира доста по-рано.

Миналото лято, след няколко провали на съветската войска в Украйна, паравоенната формация “Вагнер " и персонално нейният създател Евгений Пригожин, непосредствен на Владимир Путин,.

Осъдените, които се съгласяваха да вземат участие в бойните дейности, трябваше да останат на фронтовата линия в продължение на шест месеца, като им беше неразрешено да правят отстъпка или да се предадат. Инак ги чакаше екзекуция.

На тези, които останат живи след шест месеца, се обещаваше освобождение.

По този метод, съгласно разнообразни оценки, " Вагнер " е набрала от 50 до 70 хиляди бойци.

Пригожин сподели през юни, че 32 хиляди от тях към този момент са се завърнали и са получили опрощение за присъединяване във военните дейности.

Сега да се върнем в съветската република Карелия, в нейното село Деревяное и двете опожарени къщи с шестима убити. Шест часа след откриването на телата полицията задържа обвинените за всеобщото ликвидиране. Това са някогашният войник на " Вагнер " Игор Софонов и 38-годишният Максим Бочкарьов.
Заподозрените са били в един затвор
Според локалните медии двамата преди този момент са излежавали дълги присъди в една и същата колония. Софонов - за опит за ликвидиране, обир и кражба, а Бочкарьов - за обезчестяване и обир. През есента на 2022 година Софонов е бил вербуван напряко от пандиза и изпратен в Украйна да се бие. След това е опрощение, евентуално с декрет на президента Владимир Путин.

Според жителите на село Деревяное той се е върнал от войната напролет на тази година. Телеграм канал " Дейли Карелия " с позоваване на съселяни на Софонов твърди, че след завръщането си от фронта някогашният войник на " Вагнер " доста е пиел.

Въпреки че се твърди, че Софонов е бил в редиците на " Вагнер ", той може да се е бил в щурмовия отряд " Буря Z ",. Тази конструкция е основана от съветското Министерство на защитата, с цел да прави пробиви в най-сложните сектори от защитата на Украйна. Официално те са попълнение от доброволци, само че някои от подразделенията са от някогашни пандизчии, които имат контракт с съветското Министерство на защитата.
" Буря Z "
За това свидетелства наличието на една от персоналните страници на задържания за ликвидиране. Публикувал е под псевдоним Карел Софонов. Вместо аватар, на нея е логото на подразделението " Буря Z ". " Карел " евентуално е повиквателна: на една от фотосите Софонов държи каска с този надпис.

На страницата има доста фотоси на Софонов във военна униформа, с оръжие и с други наемници. Мъжът твърди, че всички те са пандизчии. На едно от селфитата му се вижда монумент на Феликс Дзержински в Луганск.

Първите фотоси в този канал са от октомври предходната година, а през май Софонов към този момент разгласява фотоси от цивилния живот - евентуално откакто е бил ранен. Той разгласява видео, в което се забавлява, возейки се в инвалидна количка.

През юли Игор Софонов разгласява фотоси, на които се вижда по какъв начин релаксира измежду природата на Карелия. Местни поданици описват пред Карелия.нюз, че той се е прибрал с огромна сума пари и е прекарал целия юли в пиянство и приложимост на опиати в компанията на Бочкарьов.

Има от ден на ден известия за тежки закононарушения, в това число убийства и изнасилвания, които са осъществени от “вагнеровци ”, завърнали се от Украйна.

Така да вземем за пример в края на май в Новосибирска област в ареста беше изпратен войник на " Вагнер ", обвинен в изнасилването на две ученички на 10 и 12 години. В Санкт Петербург при започване на юни завърнал се от войната наемник ограби магазин. Друг някогашен войник на " Вагнер " е задържан за двойно ликвидиране.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР