36 години след дебюта си E30 сякаш няма повече тайни

...
36 години след дебюта си E30 сякаш няма повече тайни
Коментари Харесай

Непознатото BMW 333i

36 години след дебюта си E30 като че ли няма повече секрети за криене. Моделът е едно от най-обичаните BMW-та и към този момент публично се счита за класика, само че даже толкоз известен автомобил има модификации, за които малко на брой са чували.



През 1985 година южноафриканското отделение на компанията взема решение да пусне в продажба Е30, каквото останалият свят няма да види. От BMW 333i са създадени единствено 204 екземпляра - всички с десен волан.



В основаването на автомобила вземат участие експерти от Alpina, въпреки че по неразбираеми аргументи ролята им се загатва рядко. Под предния похлупак на тройката е инсталиран 3.2-литров редови шестак M30 от BMW 7er Е32 с мощ 198 к.с., комбиниран с петстепенна ръчна предавателна кутия.



BMW 333i форсира от 0 до 100 за 7.4 сек., а оптималната скорост доближава 228 км/ч, което му разрешава да се опъне на M3. Освен това южноафриканското Е30 има самоблокиращ диференциал и усъвършенствани вентилирани спирачки Alpina.



333i наподобява много по-сдържано от M-тройката от тези години. От общоприетото Е30 го отличават само скромният аеродинамичен пакет и дребният спойлер на багажника.



Любопитна детайлност от историята на редкия модел е тежкият избор, пред който са били изправяни купувачите. Двигателят се оказва толкоз огромен за коша на E30, че не остава място за монтирането на усилител на кормилото и климатик по едно и също време. На фона температурите в Южна Африка не е изненада, че множеството клиенти избират климатика.















Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР