3549 души са загиналите в Турция след вчерашното земетресение с

...
3549 души са загиналите в Турция след вчерашното земетресение с
Коментари Харесай

Ужасът в Турция: Над 3500 жертви, над 22 хил. ранени, около 6 хил. разрушени сгради

3549 души са починалите в Турция след вчерашното земетресение с магнитут 7,8 и епицентър покрай Газиантеп, а ранените са повече от 22 160, сочат формалните данни. Близо 6 хиляди здания са били разрушени. 

Турският президент Реджеп Ердоган вкара бедствено състояние в потърпевшите региони:

" Ситуацията изисква да предприемем изключителни ограничения. Обявяваме за бедствена зона 10-те окръга, наранени от земетресението. Решихме да въведем изключително състояние по силата на Член 119 от Конституцията, с цел да може издирвателните и избавителните дейности и всички следващи действия да бъдат осъществени бързо.

Ердоган акцентира, че до момента са били избавени повече от 8 хиляди души и разгласи, че турското държавно управление отваря хотелите в Анталия за останалите без заслон след земетресението, където са готови 50 хиляди кревати

Пътищата във високите елементи на окръг Кахраманмараш са прекратени, описа пред " Хоризонт " екскурзоводът Илхан Карабулут:

" Най-вече в планинските обитаеми места пътищата са пропаднали в резултат на земетресението. Но през днешния ден към този момент (достигат до тях) с хеликоптери, които ще доставят на място помощите. "

Властите са се погрижили за изтегляне на тежко болните със самолети, добави Карабулут.

Страхът от нови мощни земетресения държи хората отвън къщите им, описа Бахтишен Тунч, която живее на 250 километра от Газиантеп:

" Няма опустошения обаче непрестанно се усещат вторични мощни трусове и те са доста мощни, като първите. Затова ни е боязън. Съобщиха в цяла Турция, че първите 72 часа са сериозни...Затова да изчакаме. Много е студено, не се устоя, само че несъмнено през днешния ден и на следващия ден отново ще пренощуваме на улицата. "

70 страни са предложили помощ на Анкара, в зоната на разрушенията работят над 53 хиляди души. Продължават да идват нови екипи от Турция и чужбина. Изпратени са 54 хиляди палатки, 102 хиляди кревати и други нужни материали, които ще бъдат предоставени на потърпевшите.

Според СЗО земетресенията в Турция и Сирия са засегнали към 23 милиона души. 

Докато напъните за даване на филантропична помощ са съсредоточени към тежко потърпевшата Турция, от ден на ден интернационалните организации дефинират прилежаща Сирия като по-проблемна за бързите доставки и спасяването на оживелите. Жертвите в опустошената северозападна част, следена от опозицията на президента Башар Асад, доближиха 1600, а стотици здания са сринати до основи. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР