35 неправителствени организации, обединени в Коалиция Заедно срещу насилието“* ,

...
35 неправителствени организации, обединени в Коалиция Заедно срещу насилието“* ,
Коментари Харесай

35 граждански организации призовават кабинета да ускори прилагането на Закона за защита от домашно насилие

35 неправителствени организации, обединени в Коалиция „ Заедно против насилието “ * , приканиха министър-председателя акад. Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел, както и министри от кабинета, да ускорят използването на признатия предходната година Закон за отбрана от домашно принуждение (ЗЗДН). В намерено писмо те подлагат на критика бавното и неефективно използване на измененията в Закона, които бяха признати от 49-ото Народно заседание на 21 юли 2023 година и на 7 август 2023 година след години отсрочване. 

В писмото се показва, че на българските институции бе даден задоволително дълъг интервал – цели 6 месеца – с цел да могат виновните министерства, институции и държавни органи да се приготвят и да съобразят организацията на активността си с измененията в Закона.

Съществените промени в закона влязоха в действие на 1 януари 2024 година и институциите трябваше да проработят по този начин, че да изпълнят задачата на Закона, само че за жалост, това не се случва, декларират от Коалицията.

Забавянето на приемането и използването на закона коства здравето и живота на доста потърпевши, които не престават да се обръщат главно към неправителствените организации, които от години работят в поддръжка на жертвите на принуждение. В същото време институциите още веднъж не работят задоволително дейно, настояват от Коалиция „ Заедно против насилието “ и изброяват съответните проблеми: на национално и локално равнище, на равнище правосъдие, на равнище съгласуваност с Министерство на вътрешните работи, на равнище опазване на здравето и обществени грижи. Неправителствените организации показват, че

не престават проблемите при задържането на причинителите, при връчването на ограничаващите заповеди, при оценката на риска за лицата от страна на правосъдните сформира, при медицинските прегледи и на процедура във всички области. 

Според Коалицията повода е най-много в забавянето от страна на Министерския съвет. Правилника за устройството, организацията и активността на Националния съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение е признат едвам с Постановление на Министерски съвет № 276 от 13.12.2023 година, след приключване на 3-месечния период, посочен в закона. Отделно срокът, в който Министерският съвет е задължен да приведе Правилника за използване на ЗЗДН в сходство с обнародвания на 1-ви август 2023 година ЗИД ЗЗДН е 6-месечен и изтича на 1-ви февруари 2024 година В него следваше да се съдържа и Методиката за оценка на риска, по която съгласно закона съдът е длъжен да прави оценка на риска. На процедура съдът е длъжен от 1-ви януари да ползва Методика, която Министерски съвет към момента не е приел. И все още на Портала за публични съвещания на Министерския съвет няма оповестен план на Постановление за приемане на Правилник за използване на ЗЗДН.

От страна на към този момент основания Национален съвет следваше до момента да бъде създаден и показан за приемане от Министерския съвет Координационният механизъм за помощ и поддръжка на лица, потърпевши от домашно принуждение. Той е значим, тъй като следва да разписва главните процедури на взаимоотношение сред органите на изпълнителната власт, органите на локалното самоуправление и локалната администрация и юридическите лица, които реализират действия по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение по реда на ЗЗДН.

Към момента на Портала за публични съвещания на Министерския съвет няма оповестен план на решение за Министерския съвет за приемане на Координационния механизъм за помощ и поддръжка на лица, потърпевши от домашно принуждение, показват от Коалиция „ Заедно против насилието “ и задават въпроса

за какво неправителствените организации биват държани встрани от целия развой, при изискване че те главно имат експертизата в отбраната от домашно принуждение.

Писмото приключва с апел за незабавни дейности в името на жертвите на принуждение по използването на Закона, въвеждането на новите практики и механизми: „ Ние, от Неправителствени организации бранша, продължаваме неравната борба с домашното принуждение, само че е време и страната да способства за грижата и предварителната защита, и то освен на думи. “ 

 

* Коалиция „ Заедно против насилието “ е неофициално съдружие на неправителствени организации, чиято цел е по-ефективната битка с домашното принуждение. През март 2023 година обединението предложения на среща представители на политическите сили, които дадоха обещание ускорено приемане на ЗЗДН от идващия парламент и след това съблюдаваха обещанието си. 

1. Асоциация Деметра
2. Асоциация „ НАЯ “
3. Българска платформа към Европейско женско лоби
4. Български хелзинкски комитет
5. Български фонд за дамите
6. Български Център за Нестопанско Право
7. Женско съдружие " Екатерина Каравелова "
8. Младежка ЛГБТ Организация Действие
9. Народно Читалище “Иван Вазов - 2014 ”
10. Национална мрежа за децата
11. Неформален Колектив „ Феминистки Мобилизации “
12. Родопски Фонд за Жените- Попрелки
13. Сдружение Жените на Казанлък
14. Сдружение " Център Мария "
15. Сдружение с нестопанска цел " ЖАНЕТА "
16. SOS Семейства в риск
17. Фондация Асоциация Анимус
18. Фондация Билитис
19. Фондация Будителките
20. Фондация в помощ на дами,претърпели насилие-Флай-първо бит себе си
21. Фондация Да-Обединени против насилието
22. Фондация Emprove
23. Фондация за безбрачните самотни родители в България
24. Фондация За Нашите Деца
25. Фондация Impact Drive
26. Фондация „ Мама има работа “
27. Фондация „ Окрилена “
28. Фондация П.У.Л.С. Перник
29. Фондация “Ресурсен център Билитис ”
30. Фондация " Солидарност в деяние "
31. Фондация " Х и Д Джендър вероятности "
32. Ирен Кривошиева- Досева- юрист
33. Център за Развитие и Устойчиви Общности
34. Олга Чернева – съветник Българска платформа към ЕЖЛ
35. ЦПК " Феникс " -гр. Пловдив
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР