343,22 лв. за 1000 куб м, или 32,26 лв. за

...
343,22 лв. за 1000 куб м, или 32,26 лв. за
Коментари Харесай

Иван Иванов, КЕВР: Цената на газа намалява със 7,29 % до 343,22 лв. за 1000 куб м през IV тримесечие


343,22 лева за 1000 куб м, или 32,26 лева за МВтч става цената на природния газ, по която публичният снабдител в лицето на „ Булгаргаз “ продава синьо гориво на крайните доставчици и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа за IV тримесечие (от 1 октомври 2017 г.).

Цените са без данък и Данък добавена стойност, съобщи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов пред публицисти. Решението на КЕВР е взето единомислещо. За съпоставяне цената на природния газ през III тримесечие на 2017 година бе 370,21 лева за 1000 куб м (34,86 лева за МВтч).
В актуалната цена от 343,22 лева за 1000 куб м не са включени и стойностите за транспорт и достъп през газопреносната мрежа. Те се дефинират на база на Методиката на „ Булгартрансгаз “.

Намалението спрямо цената за III тримесечие е 7,29 %, или с 27 лева по-малко от цената на 1000 куб м природен газ (или 2.60 лева за МВтч), сподели още Иванов.

Председателят на КЕВР напомни, че „ от 1 октомври влизат в действие две основни промени: преди всичко смяната на цената на газа и на мрежовите услуги (намалението от 7,29%) и на второ място – новият входно-изходен тарифен модел.

Припомняме, че предишния петък, 21 септември „ Булгартрансгаз “ разгласи на интернет страницата си новите цени за корав и прекъсваем (сезонен) потенциал. https://www.bulgartransgaz.bg/files/useruploads/files/amd/ceni_dostap/ceni%20media%203.pdf

Цените за другите входно-изходни точки са според и от количествата, които се придвижват. Именно разликата в потенциала сред преноса и преноса е една от най-важните при осмислянето на методиката за новия входно-изходен тарифен модел.

При използването на този модел за корав потенциал да вземем за пример ще има даже понижение на мрежовите услуги, изясни Иванов. По думите му, за топлофикационните сдружения обаче, които са на сезонен потенциал, цените на мрежовите услуги ще се покачат с 2,5 до 3 на 100, само че въпреки всичко сумарно те ще почувстват понижението на цената на газа, като за тях тя ще е от порядъка на към 4 %. „ Най-сериозно се чака да е отражението за сдруженията с неравномерно ползване “, изясни още веднъж ръководителя на енергийния регулатор.

При индустриалните консуматори цените или ще са без смяна, или ще претърпят намаляване, в случай че употребяват корав потенциал, сподели Иванов.
Настоящото намаляване на цената на синьото гориво не е задоволително значителен фактор за понижение на цените на топлинната сила и на силата създавана по високоефективен смесен прийом.

„ По избран метод се сбъдна една прогноза от предходната година, че цената на природния газ ще се понижи, само че още тогава споделих, че надали ще е задоволително за понижение на цената на топлинната сила и силата, създавана по високоефективен смесен метод “, сподели ръководителят на енергийния регулатор. В този смисъл той напомни и решението от предходната година за цените на топлинната сила.
В отговор на въпрос за прогнозата за цената на газа през идната година, Иван Иванов изясни, че тя е доста сложна, заради политическата динамичност на интернационално равнище, а и на цените на петрола. От една страна цените на суровия нефт се покачиха през последните дни до 57 $ за барел, поради климатичните неволи, а от друга пораства напрежението към териториите в Северен Ирак (Иракски Кюрдистан), напомни Иван Иванов и изрази вяра за реализиране на баланс. Той обърна внимание и на предстоящото съвещание на ОПЕК.

При установяване на цената на природния газ КЕВР регистрира напълно съществуващата методика, залегнала в настоящия контракт сред „ Булгаргаз “ и „ Газпром Експорт “. Формулата отразява придвижването на цената на петрола и на различните на природния газ горива на международните пазари зя последните 9 месеца, както и измененията в курса на щатския $. Енергийният регулатор има пълномощие единствено да откри дали заявката на „ Булгаргаз “ дава отговор на условията на съответните нормативни документи (Наредба 2) за установяване на цените на синьото гориво и та контракта за доставка сред двете сдружения, напомня още КЕВР.

Цената от 343,22 лева за 1000 куб м за продажба на природен газ на крайните доставчици и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа включва приблизително претеглената цена на входа на газопреносната мрежа в размер от 334,99 лева за 1000 куб м, компонентата за услуга социална доставка в размер от 5,89 лева за 1000 куб м, както и компонентата „ обвързване към обществото “ - 2,34 лева за 1000 куб м., която покрива разноските на „ Булгаргаз “ за предпазване в подземното газохранилище в Чирен.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР