34 нови обекта станаха част от списъка на световното наследство

...
34 нови обекта станаха част от списъка на световното наследство
Коментари Харесай

80% от новите обекти в списъка на ЮНЕСКО са на два континента

34 нови обекта станаха част от листата на международното завещание на ЮНЕСКО. Само два пъти в 43-годишната история на програмата броят им е бил по-голям и до момента в който това не е казус, то тъкмо противоположното важи за метода, по който обектите бяха добавени към листата.

Миналата година съвещанието на Комитета за международното завещание бе анулиран поради пандемията, с което вместо да прокара всички номинации напред с една година, в този момент органът прегледа номинациите за 2020 година и за 2021 година по време на онлайн среща, съобщи CNBC.

Близо 40 географски и исторически забележителности минаха през оценка, която да откри тяхната „ изключителна универсална стойност “. От тях 34 бяха признати, като над 80% се намират на два континента – Азия и Европа.

В Европа

Близо половината от новите обекти, маркирани като международно завещание, са в Европа. През 2021 година 11 градове в 7 страни на континента влизат в листата. Сред тях са Виши във Франция, Баден Баден в Германия и Спа в Белгия.

Според ЮНЕСКО тези градове отдават респект на европейската спа просвета, която поражда през ранните години на 18-и век, когато натуралната минерална вода стартира да се извлича за практическа, лечебна и рекреационна приложимост.

Друг от 16-те европейски обекти е „ Матилденхое Дармщат “, някогашна колония на артистите в немския град Дармщат, която е учредена през 1897 година и включва 23 детайла, измежду които съветска православна черква, градини, 13 къщи и ателиета, основани за художници и изложения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР