33-ма са новозаразените с COVID-19 у нас, а общият брой

...
33-ма са новозаразените с COVID-19 у нас, а общият брой
Коментари Харесай

Имунолог: Не, коронавирусът не се стреми да убие човека

33-ма са новозаразените с COVID-19 у нас, а общият брой на заболелите от началото на пандемията е 3905 души. Има изказвания, че началото на ковид стартира от разновидност на вируси сред животни, а след това се предава на индивида.

,,С течение на инфекцията на епидемията се чака вирусът да понижи своята интензивност, само че мисля, че това още не се е случило. Твърде рано е за това. Зависи от генетичните разновидности, които стават във вируса'', изясни имунологът проф. Христо Тасков.

Според него вирусът се стреми да не убие индивида, а да се приспособява към него.

,,Това се случва с доста вируси. С течение на времето вирусът става все по-малко инфектиран. При други вируси, зависи от разновидността, стават по-агресивни. Засега ние не можем да кажем сигурно какво се случва с този вирус, само че не би трябвало да смъкваме вниманието от него ", разяснява още проф. Тасков за Bulgaria ON AIR.

33 са новите случаи на COVID-19 у нас, 47 са излекуваните

И уточни, че към момента доста дребен % са преболедували COVID-19.

Не можем да приказваме за естествено добит имунитет - той е към 5%, а това е надалеч от по този начин мечтаните 70%. Този вирус е малко чудноват и поради това до момента епидемията демонстрира, че не се образува групов имунитет. Той изчезва преди да се доближат тези 70%, добави имунологът.

Проф. Христо Тасков акцентира, че коронавирусът непрестанно мутира и през колкото повече хора минава, толкоз повече се приспособява към организма.

По думите му към края на тази година или идващите години може да чакаме той от ден на ден и повече да се приспособява.

Проф. Петров за COVID-19: Да не насаждаме под паника боязън, хората оздравяват

Преди няколко дни основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев описа за феномен при COVID-19, при който инфектиран е допустимо той да не болести околните си дълго време.

Тези явления са известни. Това зависи от доста фактори, зависи от генетични профил на човек. В случай на Ковид-19 зависи и от рецепторите, за които се захваща този вирус. Този вирус е от групата на коронавирусите и доста хора са преболедували от сходни вируси. Ако те са преболедували други коронавируси, доста по-вероятно е да прекарат по-леко болестта и да не бъдат толкоз заразни, добави проф. Тасков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР