33-годишен мъж от Сърбия е екстрадиран от Австрия в Съединените

...
33-годишен мъж от Сърбия е екстрадиран от Австрия в Съединените
Коментари Харесай

Сърбин е обвинен в САЩ за ръководството на Monopoly Market – пазар за наркотици в тъмната мрежа

33-годишен мъж от Сърбия е екстрадиран от Австрия в Съединените щати, с цел да му бъдат повдигнати обвинявания за ръководенето на престъпен пазар за опиати в тъмната мрежа, наименуван „ Monopoly Market “.

Според известие на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, обвиненият Миломир Десница е упрекнат, че посредством своя уеб страница е улеснил противозаконни покупко-продажби с опиати на стойност 18 милиона $.

Заподозреният е задържан в Австрия през ноември 2022 година и му е повдигнато обвиняване на 26 юли 2022 година, а Американското министерство на правораздаването разгласи обвиняванията предишния петък.

Срещу Десница е повдигнато едно обвиняване за скрит план за разпространяване и владеене на метамфетамин и едно обвиняване за скрит план за пране на пари.

Monopoly Market

Monopoly Market, стартиран през 2019 година се занимавал с продажба на противозаконни наркотични субстанции, в това число опиоиди, психеделици, стимуланти и медикаменти, отпускани с рецепта.

Министерството на правораздаването твърди, че Десница персонално е проверявал всеки регистриран продавач, с цел да се увери, че той има противозаконните субстанции, които твърди, че продава, като даже ги е молил да показват фотографски доказателства за инвентара си.

Оперативната група на ФБР е направила няколко поръчки в магазина на обща стойност 100 грама метамфетамин, доказвайки валидността на продуктите, продавани на уеб страницата.

Твърди се, че сред април 2020 година и юли 2022 година Десница е употребявал най-малко две услуги за продан на криптовалута, с цел да прикрие следите си, да изпере приходите си от закононарушението и по-късно да продаде криптовалутата на сръбски p2p търговци за фиатни пари.

През декември 2021 година американските проверяващи изземат хостинг сървъра на Monopoly Market благодарение на киберполицията в Германия и Финландия.

„ Чрез разбор на конфискувания сървър правоприлагащите органи идентифицираха записи за продажбите на опиати, улеснени от Monopoly, финансови записи, документиращи заплащанията на криптовалута на Monopoly, онлайн конгрес, обвързван с Monopoly, връзки от оператора на Monopoly с търговци, фактури за заплащане на комисиони и други. “

се изяснява в известието на Американското министерство на правораздаването

През май тази година в границите на интернационална интервенция на Европол с кодовото име „ SpecTor “ бяха задържани 288 продавачи от Monopoly Market и бяха конфискувани 51 милиона евро в брой и в криптовалута.

Тези арести станаха вероятни с помощта на разбора на данни, извлечени от сървъра на Monopoly, които разкриват купувачи и продавачи, употребяващи платформата.

Сега Десница е изправен пред вероятността за доживотна присъда – оптималното наказване за разпространяване на метамфетамин, до момента в който обвиняването за пране на пари планува оптималната присъда от 20 години затвор.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР