32 млн. евро е положителното търговско салдо при пчелните продукти

...
32 млн. евро е положителното търговско салдо при пчелните продукти
Коментари Харесай

32 млн. евро е излишъкът в търговията с мед



32 млн. евро е позитивното комерсиално салдо при пчелните артикули и меда за интервала януари-ноември 2018 година

Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на първата интернационална конференция " Цифровизация в пчеларството: изгоди и провокации ".

" Имаме над 780 хиляди пчелни фамилии и техният брой леко се усилва , което демонстрира, че без значение от проблемите, това е един подсектор, който има своето значимо място ", изясни министърът.

Той напомни, че с помощта на българското председателство на Европейския съвет по земеделие и комисар Фил Хоган, за първи път има стъпки на доближаване на равнищата на директни заплащания в Европейски Съюз през идващия програмен интервал.

Затова за България няма понижение на финансовия пакет за директни заплащания, даже има лек растеж от 0,7%.

" Цифровизацията, като един повсеместен развой, би трябвало да обхване и пчеларството " , съобщи още Румен Порожанов.

По думите му новите технологии водят до повишение на конкурентоспособността и до взимане на по-правилни решения в бранша. Според него обаче в България има какво да надграждаме.

Той акцентира, че по пчеларската стратегия към този момент са изплатени над 38 млн. лева за четирите тригодишни интервала , в които се ползва.

" Отделно през последните 5 години имаме в допълнение подкрепяне по de minimis, по което са изплатени досега над 15 млн. лв. ", добави Порожанов.

В последно време се следи леко окрупняване в пчеларството и междинното стопанство се е нараснало от 49 пчелни фамилии на 64.

Според българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество М песен Габриел цифровизацията може да помогне стопанството да стане по-конкурентноспособно, като по думите ѝ това може да бъде ключът към една от най-сериозните тематики за пчеларите - пестицидите.

Мария Габриел е на мнение, че би трябвало да има по-добър разговор сред земеделските стопани и пчеларите.

Чрез дигитализацията могат да бъдат внезапно лимитирани териториите, в които има потребност от пестициди, да бъдат понижени количествата и обсега им, уверена е тя.

Тя напомни, че цифровите иновационни хъбове са приоритет и за тях има бюджет от 500 млн. евро за интервала от 2016 до 2020 година

Мария Габриел е декларирала желанието си бюджетът за цифровите и иновационни хъбове да бъде 1,5 милиарда лева

" Здравето на пчелите и опазването им е сериозна тематика за Европейската комисия , вниманието на обществеността е ориентирано към понижаване на пчелните популации в целия свят, би трябвало да обединим напъните си, с цел да решим този проблем ", съобщи комисарят по земеделие и развиване на селските региони Фил Хоган.

Основна стратегическа цел за в бъдеще на новата Обща селскостопанска политика е опазването на биоразнообразието. Въпреки че поради " Брекзит " се отваря дупка от 12 милиарда евро в европейския бюджет парите за ОСП след 2020 година са предпазени на 95%.

Предложението на комисар Хоган е бюджетът за пчеларските стратегии да се завиши от 36 на 62 млн. евро. Според него би трябвало да се отделят повече средства за осъществяване на проучвания във връзка с болесттите измежду пчелите.

Хоган означи, че за въвеждане на дигитализацията по-големите ферми могат да се оправят и сами, само че за дребните и междинните е значима финансовата поддръжка първоначално.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР