32 жалби от фирми, 19 открити производства в Комисията за

...
32 жалби от фирми, 19 открити производства в Комисията за
Коментари Харесай

Жалби спряха поръчки за пътни ремонти

32 тъжби от компании, 19 открити производства в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и 3 напълно спрени поръчки за пътно поддържане в страната. Така наподобява равносметката единствено месец, откакто новата власт започва 7 търга за кърпене на дупки по пътищата на обща стойност над 849,4 млн. лева без Данък добавена стойност.
Идеята на районния министър Андрей Цеков бе да подсигури пътната поддръжка за идващите 18 месеца, колкото е минималният плануван живот на съдружното държавно управление, само че наподобява, че задачата няма да е толкоз лесна за осъществяване. Въпреки заплетената обстановка той сподели пред " Нова телевизия ", че страната няма да остане без зимно поддържане. Министърът разяснява жалбите на компаниите и съобщи, че в това вижда " политически претекст ". Още през август сме оповестили нови поръчки за избор на компании за пътно поддържане. За страдание тези поръчки се апелират в съгласие от компаниите в пътния бранш. Смятам, че има политически претекст, тъй като не е в полза на бизнеса, акцентира той.
Стартираните търгове при започване на август са по-различни от всички предходни, защото изпълнителите ще се избират съгласно аршин " най-ниска цена ". Преди да бъдат оповестени така наречен дребни търгове, Цеков приключи стартираните 4-годишни процедури от служебната власт на стойност 3,6 милиарда лева Одит сподели неефективно и непрозрачно разходване на средства. Справка в Комисията за защита на конкуренцията демонстрира, че компаниите, които участваха в тях и стигнаха до класиране, всеобщо апелират решенията за прекратяването им.
Засега напълно спрени са 3 от стартираните 7 търга. Общо 32 са подадените тъжби в Комисия за защита на конкуренцията, като откритите производства са 19 на брой, сочи информация на economic.bg. В преобладаваща част от тях има искане за налагане на краткотрайни ограничения, т.е. прекъсване. С какви претекстове компаниите нападат поръчките, не е ясно, защото за момента такава информация не е качена на уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР