318 са украинските граждани на територията на област Хасково към

...
318 са украинските граждани на територията на област Хасково към
Коментари Харесай

318 украински граждани са настанени в област Хасково

318 са украинските жители на територията на област Хасково към 30 март, от които дами - 162, деца - 114, мъже - 42, оповестиха от Областна администрация.

В хотели се намират 152 лица, на частни адреси – 166. Регистрирани в системата за даване на краткотрайна протекция са 212 индивида. Издадените регистрационни карти на чужденец с предоставена краткотрайна протекция са 142.

Регистрираните лица са, както следва – до 14 година – 70, от 14 до 18 година – 17, над 18 – 125. Това стана ясно на извършено на 30 амрт регулярно съвещание в Областна администрация на Кризисния регионален център.

То бе свикано от регионалния шеф Катя Панева, която в началото изрази хвалба към Дирекцията на Министерство на вътрешните работи в Хасково, че бе първата в страната, която стартира да издава документи за краткотрайна протекция.

Панева акцентира, че информацията все още от Националния щаб е, че има лек спад на влизащи в страната украински жители. 130 369 са пристигнали в България от 24 февруари до 30 март, от които 68 893 са я напуснали, 59 665 са останали.

За последното денонощие са пристигнали 2454 украинци, от които 810 са останали, другите са минали пренос. Областният шеф обърна внимание, че в началото настанените в хотели украински жители трябваше до 31 март да решат дали ще се записват със статут за краткотрайна протекция или с филантропичен статут.

Малко след съвещанието на Кризисния регионален център стана ясно обаче, че Министерски съвет одобри през днешния ден, че този период се удължава до 15 април. Областният шеф разясни още, че с Националния щаб разискват в точния момент къде да бъдат пренасочени намиращите се в хотели, откакто изтече избраното време за престой в тях.

Затова Панева се обръща с зов към общини, компании и жители, в случай че имат свободни жилища и могат да ги дават, да се извърнат към Областна администрация-Хасково.
13 са ориентираните в осведомителната система деца и възпитаници, като 2 са в предучилищна възраст. 6 от тях, измежду първите записани, се образоват в електронна среда.

Останалите към момента не са в учебна среда, защото би трябвало да извървят избраната от Министерството на здравеопазването процедура. Ако има възпитаници, родителите на които желаят да ги  запишат в начален стадий на образование, би трябвало да го създадат до 31 март.

За по-големите срокът е 14 април, с цел да бъдат ориентирани към учебни заведения, защото 30 образователни дни преди привършване на втория образователен период не могат да се запишат, съобщи началникът на Регионалното ръководство на образованието (РУО) Веселина Павлитова. 

Тя добави, че страната обезпечава гратис образование по български език като непознат единствено на възпитаници до 16-годишна възраст, които са записани в български учебни заведения.

По отношение на наложителните имунизации, 4 от децата имат приключен имунизационен статус, които ще могат да стартират учебно заведение. За останалите сме основали организация по слагането им, което ще става в наш кабинет, уточни шефът на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) доктор Соня Димитрова.

Междувременно, регионалният шеф Катя Панева разясни, че преди ден е провела диалог с доктор Симидчиев, от Здравната комисия в Народното събрание. Той е коментирал, че се приготвя пакет от законодателни начинания, ориентиран към лицата с краткотрайна протекция.

Изцяло от арабски генезис са настанените все още в РПЦ-Харманли, уточни шефът му Славчо Янев. Капацитетът е напълнен на 43% - 1200 индивида, множеството от които са сирийски жители. Ако има подадени молби към центъра в Харманли за настаняване на украински жители, те би трябвало да бъдат насочвани към РПЦ – София, в кв. Овча купел, изясни Янев.

Янко Дуков, от Регионалната работа по заетостта подчертава, че работодатели към този момент показват предпочитание да наемат украински жители, само че би трябвало да се реши казусът с адресната регистрация на последните, с цел да бъдат записани те в Бюрото по труда.

Няколко думи в тази посокая сподели и Сийка Гелева от Регионална дирекция обществено подкрепяне. Тя разясни, че сдобилите се с персонален номер на чужденец, в случай че дават отговор на съответните условия, могат да получават еднократна помощ от 375 лв..

За месечна помощ би трябвало да са регистрирани в Бюрото по труда, както и да имат избрани часове труд. Гелева насочи към уеб страницата на Агенция обществено подкрепяне, където е посочен телефон, на който информация се дава на български, съветски и британски език.

139 са самостоятелните донори, както 6 компании, включи се в диалога Минка Мечеринкова от регионалната конструкция на Българския червен кръст (БЧК). Налични са хигиенични материали, спално долни дрехи, одеяла, облекла, обувки и други Към момента подкрепени са 14 фамилии, с общо 46 индивида, от които 24 деца. 7 са фамилиите от Хасково, в Димитровград – 2, в Минерални бани – 5.

На други 3 фамилии, в Хасково и Димитровград, са предоставени хранителни артикули, разясни Мечеринкова. Помислено е и за психическа помощ. Доброволци и фондация „ Поради усмивка “ могат да провеждат занимания с деца през уикендите, без значение от тяхната възраст, сподели в резюме от фондацията Наталия Делчева. Други доброволци също оказват помощ в организацията по приемането и настаняването на бягащи от войната жители на Украйна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР