30% от властта в най-големите градове на България е разпръсната

...
30% от властта в най-големите градове на България е разпръсната
Коментари Харесай

Другата България: 30% от властта в големите градове е пръсната сред малки партии

30% от властта в най-големите градове на България е разпръсната сред партии, които нямат депутати в 49 Народно заседание.
От " Левицата " до " СБОР " и от " Пряка народна власт " до " ОБТ Българските лейбъристи " - над 30 дребни партии и обединения са намерили свое място в общинските препоръки на градове като Благоевград, Варна, Стара Загора, Пазарджик и др.Това води до неуместни обстановки - в Общинския съвет на Благоевград има цели 16 политически групи, а нито една партия не е получила повече от 13% от гласовете на хората.В Пазарджик групите са 15, като новоизбраният кмет от ПП-ДБ Петър Куленски има единствено четирима свои съпартийци в 41-местния съвет.Сред тези партии са добре известни имена като Вътрешна македонска революционна организация и " Български напредък ", само че и групи, които се употребяват единствено като ракета-носител на мощни локални предприемачи.Има и " кметски " партии, а има и обединения, които стоят зад фрагменти на Румен Радев от служебната власт.
Само ГЕРБ, ПП-ДБ и Българска социалистическа партия разполагат с най-малко един общински консултант във всички 27 града, регионални центрове в България.

Движение за права и свободи въобще няма листи за съветници в градовете Видин, Враца и Монтана, макар че в Народното събрание партията излъчва трима депутати от изборните региони, чиито центрове са те. Къде са пренасочени гласовете на гласоподавателите от Движение за права и свободи в Северозапада ще е доста забавно да се разбере. Това, което прави усещане е, че там където Движение за права и свободи взима по-малко гласове от нормално, имат мощно накълцан и отявелено корпоративен избор.

Кои са факторите на локален терен?

Топ 20 на извънпарламентарните партии и локални сили, които си намират място в новите общински препоръки, макар че не са задоволително огромни и консолидирани, с цел да имат депутати.
ПартияБрой гласове за Общински съвет в огромните градовеМандатиКъде имат съветнициЛевицата2544532
Сливен, Шумен, Плевен, Силистра, Стара Загора, Бургас, Благоевград, Варна, Кюстендил, Търговище, Габрово, Добрич, Ловеч, Перник
Пряка демокрация1951632
Ямбол, Сливен, Пазарджик, Благоевград
Алтернативата на гражданите1861419
Силистра, Варна, Стара Загора, Плевен, Кюстендил
Бъдеще за родината1354119
Перник, Плевен, Стара Загора, Враца
Новото време1069319
Пазарджик, Смолян, Враца
ВМРО1953316
Благоевград, Перник, Велико Търново, Враца, София, Варна
Земеделски национален съюз851713
Видин, Стара Загора, Пазарджик
Български гласъ1575412
Варна, Хасково, Враца
Граждани за общината1123612
Ловеч, Габрово, Силистра, Бургас, Добрич, Русе
Движение България на гражданите496612
Добрич, Шумен
Заедно за мощна община835710
Плевен, Пазарджик, Видин, Габрово, Разград
Движение за разцвет на Перник756310
Перник
ЗС “Александър Стамболийски ”121649
Варна, Благоевград, Монтана, Пазарджик
Партия на зелените84829
Кюстендил, Благоевград, Пазарджик
Глас Народен83309
Велико Търново, Видин, Кюстендил
Съединени за Пловдив 110748
Пловдив
Движение Нашият град49828
Велико Търново, Пазарджик, Смолян
Вътрешна македонска революционна организация - България на районите 41427
Русе, Хасково
КОД205126
София, Бургас
Съюз на свободните демократи51796
Благоевград, Русе

Бивши парламентарни партии
" Левицата " не съумя да влезе в 49 Народно събрание, само че основните настоящи лица в нея са някогашни депутати и министри от Българска социалистическа партия. Още по-важното е, че измежду тях има и хора с опит в локалните избори като Костадин Паскалев. Коалицията, която поддържа и Ваня Григорова в София, печели независими мандати в 14 общини, включително Благоевград, Стара Загора, Бургас и др.КОД на някогашния министър на опазването на здравето Петър Москов печели над 20 000 гласа и ще излъчи свои съветници в София и Бургас.ВМРО (самостоятелно и в локални коалиции) събира над 19500 гласа и има 16 съветници в шест огромни града в страната. Коалицията им " България на районите " печели мандати и в Русе и Хасково. Техни фрагменти се появяват и в други локални " сглобки ". " Български напредък " взема над 14 200 гласа, само че ще има единствено петима съветници в Бургас, Ямбол и Русе.4 обособени аграрни партии си поделят общо над 25 000 гласа. Най-много директни гласоподаватели има ЗС " Александър Стамболийски ", само че Земеделският национален съюз получава повече мандати - общо 13 в Пазарджик, Стара Загора и Видин. " Заедно за мощна община " има съветници в Плевен, Пазарджик, Видин, Габрово и Разград - зад това име стои новият план на Цветан Цветанов. Сред претендентите му са някогашни кметове от първите години на ГЕРБ като Валентин Василев от Разград и Огнян Ценков от Видин, само че и локални предприемачи като Благо Солов в Пазарджик, който беше лидер на листа на " Български напредък " на предишните избори.
Кметските партии
Групата към кмета на Перник Станислав Владимиров " Движение за разцвет на Перник ", " Съединени за Пловдив " на някогашния кмет Славчо Атанасов; " Пряка народна власт " в Ямбол, зад която стои кмета Валентин Ревански, определен с над 70% от първи тур; В Сливен " Пряка народна власт " стигна до балотаж против ГЕРБ " Български гласъ ", чиято регистрация в Хасково се употребява от някогашния кмет Георги Иванов; " Новото време " в Пазарджик - листата зад досегашния кмет Тодор Попов, който не съумя да завоюва балотажа против Петър Куленски (ПП-ДБ); " Движение България на жителите " в Добрич - обединението зад избрания отново кмет Йордан Йорданов;
Партиите, зад които се явяват локални предприемачи
Формално обединението " Алтернативата на жителите " сплотява няколко червени и зелени дребни партии. Тя е част от групата, подкрепяща Ваня Григорова в София. Докато Григорова громеше капитализма в столицата, обаче " Алтернативата " предоставяше регистрацията си и на локални корпоративни фактори - като Варна с кандидат-кмета Христо Димитров, подсилен и от Филип Ромбаут (Агрополихим).В Силистра " Алтернативата на жителите " е коалиция на Има Такъв Народ, БГ Възход и Вътрешна македонска революционна организация, която поддържа новоизбрания кмет Александър Сабанов. Ръководител на локално равнище е притежателят на компанията за отрезни лентови машини " Силома " Георги Гайдаров.В Бургас " Граждани за общината " е марката, под който някогашният общински консултант от Българска социалистическа партия и локален предприемач Бенчо Бенчев завоюва нов мандат на 29 октомври. През 2018 Бенчев трябваше да подаде оставка като зам.-председател на ОбС-Бургас, откакто беше задържан в компанията на Митьо Очите в Турция.Пред ЦИК " Гражданите за общината " са се записали като съюз на " Българската работническо-селска партия ", " Българско национално обединяване " и " КОЙ Компетентност, отговорност и истина ". В Бургас обаче към тях се включват и " Партия на зелените " и Български земеделски народен съюз - партията, чийто водач Илия Зюмбилев сега е регионален шеф на Пловдив. От 29 октомври те към този момент имат 12 общински съветници в 6 огромни града.В Перник зам.-директорът на " Мин Индъстри " - концесионер на локални въглищни залежи - Десислав Аспарухов се кандидатира за нов мандат от " Бъдеще за родината ". Досега той е бил консултант от Български либерален център, който се свързва с Христо Ковачки.Същата марка обаче стои зад шарена коалиция в Стара Загора, в която влизат някогашен консултант от ГЕРБ Виктор Драголов, някогашен консултант от " Воля " Боян Кулев, някогашен общински ръководител на Българска социалистическа партия Боян Биволарски и... някогашната арбитър Румяна Ченалова, която до неотдавна се явяваше на избори от " Възраждане ".
Групата, която гравитира към Румен Радев
Двама някогашни регионални шефове от времето на служебния кабинет на Гълъб Донев се явиха на изборите за кмет и съумяха да вкарат няколко съветници с листата " Движение Нашият град ".В Смолян Стефан Сабрутев стигна до балотаж, който за малко да смъкна Николай Мелемов (ГЕРБ) - изоставането беше под 150 гласа. В Пазарджик беше повдигнат някогашният регионален шеф от служебния кабинет Трендафил Величков.
Големите против Малките

Само ГЕРБ, ПП-ДБ и Българска социалистическа партия имат общински съветници във всички 27 града, регионални центрове в България.

ГЕРБ води по всички индикатори - и като брой получени гласове в огромните общини (над 235 000), и като условен дял на поддръжката, и като сума на мандатите. Към тях могат да се прибавят и още 22 мандата, извоювани от съдружния сътрудник Съюз на демократичните сили.
Средното " тегло " на представителите им в общинските препоръки обаче е единствено 23%, което ги принуждава да вършат обединения, в случай че желаят да ръководят.
ПП-ДБ е втора политическа мощ в огромните градове, само че над половината от гласовете на обединението са единствено в София (112 087 гласа за групата в СОС от към 194 000 за ПП-ДБ в регионалните центрове). За " Промяната " това беше първо явяване на локални избори от основаването на партията до момента.
Коалицията към този момент има 137 мандата и наличие във всеки регионален център, само че няма болшинство даже в градовете, където завоюва кметове - София, Варна, Благоевград, Пазарджик. " Средна европейска класа " на Костадин Бачийски способства с още 4 мандата в Бургас и Плевен.
В Българска социалистическа партия локалните структури вършат обичайно добра акция на локално равнище, най-много в огромни градове в Северна България като Русе, Шумен и Разград.

" Възраждане " влиза на всички места с изключение на в Благоевград и Смолян. Партията обаче не съумява на никое място да надскочи националното си равнище от април 2023 (14.2%) - максимален % гласоподаватели са подкрепили листата на партията в Добрич (13.6%) и Варна (12.2%).

Движение за права и свободи има свои съветници в 18 от огромните градове, само че без София, Пазарджик, Ловеч, Перник и други Кърджали е единствената огромна община, която ще се ръководи от еднопартийна власт поради високия резултат на Движение за права и свободи.

Първите локални избори на " ИТН " са им донесли мандати в 13 регионални центрове, само че още веднъж без някои от най-важните места като София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и други Средният дял на поддръжката за Има Такъв Народ в общинските препоръки е към 3.6% като се изключи Ловеч (15.8%), където подсилен от партията претендент завоюва кметските избори на балотаж.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР