30% от досегашния екологичен отток на язовир Копринка ще бъде

...
30% от досегашния екологичен отток на язовир Копринка ще бъде
Коментари Харесай

Ревизоро уверява: Вода за Старозагорско, Сливенско и Ямболско ще има

30% от досегашния екологичен отток на язовир " Копринка " ще бъде насочван по поречието на река Тунджа към язовир " Жребчево ", с цел да бъде обезпечено естественото водоснабдяване на сондажите, които се употребяват от жителите на Старозагорска, Сливенска и Ямболска области. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров в Стара Загора.

Той участва на работна среща с тримата регионални шефове на Стара Загора, Ямбол и Сливен и с кметовете и зам.-кметове на общини от Сливен и Ямбол, Нова Загора, Елхово, Стралджа, Тунджа, Раднево и Гълъбово и представители на ВиК сдруженията.

Основната тематика беше питейно-битовото водоснабдяване за популацията на областите Сливен и Ямбол.
 Ревизоро и кметът на Ямбол умуват по какъв начин да избегнат водна рецесия
Ревизоро и кметът на Ямбол умуват по какъв начин да избегнат водна рецесия

Заради сушата Ямболска област разчита напълно на сондажи

Димитров изясни, че област Стара Загора няма да има проблем с водата за питейно-битови потребности, тъй като получава вода от място, което не е подвластно от равнището бент. " Копринка ". По негови думи 30-те % от водния запас на Тунджа, който ще продължи да върви по поречието на реката след освобождението му от бент. " Копринка ", ще подхранват кладенците по поречието на Тунджа и ще обезпечават задоволителни количества питейна вода за жителите на двете области. Това няма да заплаши водоснабдяването на област Стара Загора, безапелационен бе министърът.

В началото на август кметовете от двете области алармираха министър Димитров, че равнището на сондажите в Сливен и Ямбол, Елхово, Нова Загора, Тунджа и Стралджа спада фрапантно заради продължителната суша. Днес бяха разисквани опциите да се усили оводняването на река Тунджа посредством подаването на количества от язовир " Копринка " към язовир " Жребчево ". Този развой е от значително значение за областите Сливен и Ямбол, тъй като подсигурява обикновено доставяне с питейна вода.

" Своевременно взехме ограничения за обезпечаване на задоволително количества вода за подземните кладенци, с цел да може популацията да не остане без водоснабдяване. Целта е да не се постигане до мъртъв размер от 5 млн. куб. м на язовир " Копринка ". При подобен режим на водоподаване е обезпечено зареждането на Старозагорска, Сливенска и Ямболска област " , увери екоминистърът.
 Ревизоро: Докато съм министър, вода ще има, след мен ще е мъчно
Ревизоро: Докато съм министър, вода ще има, след мен ще е мъчно

Водни режими грозят доста места у нас, в случай че няма дъжд и сняг
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР