30 години от гласуването на първия Обвинител №1 на демокрациятаГлавният

...
30 години от гласуването на първия Обвинител №1 на демокрациятаГлавният
Коментари Харесай

След 30 години! Думите на Татарчев още парят

30 години от гласуването на първия Обвинител №1 на демокрацията Главният прокурор винагие бил най-мразения човек Пробутваха ми описи с кредитни милионери, политиците желаеха да съм играчка в ръцете им, разказваше приживе Иван Татарчев
 

Точно 30 години ни разделят от встъпването в служба на първия демократично определен основен прокурор в най-новата ни история.

Промените заварват отпред на прокуратурата Васил Мръчков - основният прокурор по времето на Възродителния развой. Обвинител номер едно слиза от прокурорския фундамент на 14 декември 1989 г, а незабавно след него, в границите на няма и година, основен прокурор е Евтим Стоименов.

В интервала 1 ноември 1990 година - 19 февруари 1992 година Главна прокурора се оглавява от Мартин Гунев, който е прочут с това, че е първият, който стартира делото за убийствата в последните лагери на комунизма. Гунев желае да отпадне отминалостта за закононарушения против човечеството със задна дата.Той подава оставка, а за негов правоприемник е определен юристът Иван Татарчев. Той е основен прокурор в интервала 17 февруари 1992 година - 21 февруари 1999 г, един от най-колоритните персони на своята ера. По негово време вилняха мутрите, затваряха се банките, огласяваха се описите с кредитните милионери и пирамиди.

Репресиран от комунистическия режим, поради убежденията си лишаван за 5 години да упражнява адвокатските си права, Татарчев стартира тотална чистка в прокуратурата. Първа в листата бе Татяна Дончева. За по-малко от 3 месеца от институцията са уволнени повече от 1000 прокурори.Татарчев стартира процесите против членовете на

Политбюро на Българска комунистическа партия. Най-известните са против някогашния живков министър на стопанската система Огнян Дойнов и против някогашния министър председател Андрей Луканов.

На 16 февруари 1999 година той напусна кабинета на обвинител номер едно, с цел да влезе в него Никола Филчев. Но проблемите, които започнаха още по негово време сред изпълнителната власт, прокуратурата и партиите, не са намерили решение и до през днешния ден. А думите му, оповестени в доста от ежедневниците до последния му ден, звучат повече от настоящо.  

  " Майка ми беше светица, дядо ми - основен прокурор "

Аз съм първият демократично определен основен прокурор на България. Може би това е и по завещание. Моят дядо по майчина линия е бил също основен прокурор при започване на 20-ти век. Той се споделя Иван Крафт и е бесарабски българин. Майка ми беше светица. Тъгувам доста за нея, откакто я изгубих. Тя живееше до гибелта си с мен. Радостта й беше да оказва помощ на бедните.

  " И камъни съм дялал, и съм бил зидар "

Когато се дипломирах, подадох молба за работа на доста места, само че на всички места ме отхвърляха като обезсърчителен. Така станах каменоделец. Работих пет години все в центъра на София. Аз съм един от строителите на тогавашния партиен дом, днешния хотел  " Шератон “ и ЦУМ. И съм дялал камъни, и съм попълвал зидария. От мен обаче каменоделец не ставаше. Но не скърбя за този интервал, тъй като стигнах  самичък до убеждението, че не би трябвало да се прави разлика сред хората поради тяхното материално или публично състояние, а само съгласно това какво съставляват като персони. 

  " Мразя комунизма от дете “

Мразя комунизма като доктрина и като процедура. Винаги съм го ненавиждал, от дете. Но това не значи, че съм политическа персона. Анекдоти са изказванията, че извършвам нарежданията на ръководещата партия Съюз на демократичните сили. Едни ме укоряват, че съм наследник прокурор, обаче други загатват, че съм червен.

  " Обичам вратовръзките, имам петстотин “

От петгодишен заедно съм с вратовръзка. Най-напред ходех с папионка, след това – с вратовръзка. Имам над петстотин вратовръзки, това е една от моите недостатъци.

През лятото нося копринени костюми, с копринени вратовръзки. Това е на открито. А пък у дома обичам да вървя облечен с пижама. Не единствено заран. Щом се прибера от работа, поставям пижамата - обезателно едноцветна - и джапанките. 

  " Котката Михаела беше най-близкото ми създание “

Любимата ми котка Михаела пристигна у нас от улицата през 1989. Кръстих я Михаела, тъй като беше  " Свети Арахангел Михаил “ в този ден. Имал съм доста котки, само че Михаела не беше като другите, а беше извънземно създание, с разсъдък на човек. Когато ме заболеше сърцето, идваше, лягаше тъкмо там и болките ми последователно минаваха. Михаела живя с мен 14 години и няколко месеца. Умря в леглото ми една заран, а приятелите ми се уплашиха, че от тъга мога да умра и аз. И ми подметнаха друга котка, в кашон. Кръстих я Ксения.

  " За хубавите дами си заслужава да се живее “

Нищо човешко не ми е непознато. Имал съм връзки с разнообразни дами и в никакъв случай не съм ги крил. Не съм последовател на брака, той за мен е една отживялост. Но в случай че беше станало, някоя щеше да си вземе белята. Аз съм саможивец и с мен се живее тежко. Не претърпявам женската ревнивост, от нея доста съм патил.

Имам няколко приятелки - и нови, и остарели, само че едната е най-постоянна. Придружава ме по коктейли, по едно и също време е мой доктор, водач и секретарка.

  " Всяка сряда беседвам със пандизчии “

По темперамент не съм нечовечен. Аз вкарах практиката Главният прокурор всяка сряда да приема пандизчии за диалог. Един от тях ми изпрати писмо, че ще ми заяви за доста съществени закононарушения, които не престават да се правят. Беше в последните дни на декември. Дойде в кабинета ми и го попитах:  " Какво ще ми кажеш? “ Той ме погледна гузно:  " Нищо не мога да ти кажа, но наближава Нова година, в случай че можеш да ме спонсорираш с някой лев ". Имах в джоба 100 лв.. Дадох му ги. Така завърши срещата ни.

  " Давам доста на просяци, за мен парите нямат значение “

Парите и парцелите не съставляват нищо за мен. Всички пари, които имам, за мен не са средство за вложения, нито източник на лихви с струпване, а за ежедневни потребности. Никога не знам какъв брой лв. имам в джоба си. Разправяха, че имам един милион франка в швейцарска банка, че имам два парахода и мандра. Глупости на търкалета! Имам единствено един парцел в село Долен, Гоцеделчевско - една плевня върху река, която купих за четири хиляди лв. на времето и щях да я поправям, но то желае време и средства.

  " Барона е цвете спрямо алените обвинени ”

Недобросъвестните политици и обслужващите ги вестникари не престават да раздухват въпроса за какво съм пуснал обвинения Боян Петракиев – Барона на независимост против парична гаранция. Впрочем, на независимост са и други обвинени като Александър Лилов и Андрей Луканов. И мен в случай че питате и съпоставяне не може да става сред вредите, нанесени от Петракиев на частни лица и големите вреди, породени на страната от хора като Лилов и Луканов. За мен техните обвинявания са доста по-тежки.Барона е цвете спрямо алените стратези, които са обвинени.  

  " Луканов разправяше, че сме братовчеди “

За убийството на Андрей Луканов позволявам, че може да е някакво почистване на сметки. Не отидох на погребението. Той разправяше, че сме били някакви далечни братовчеди, само че не знам дали е истина, не съм ревизирал. За мен той беше един рисков човек. Намерихме ревизионни актове, от които се вижда какви суми са платени на брачната половинка му за едно нейно лекуване в чужбина. И аз имах здравословни проблеми, които не съм лекувал в България, само че не съм употребявал и един държавен лев. Отказах да се церя в Хюстън, където се е лекувал Петър Младенов. Мои другари емигранти ми заплатиха лекуването във Виена и в Съединени американски щати

  " Не съм пял с Карамански, проститутки са ми сядали на колената ”

Писа се, че съм пял песни с Иво Карамански. Самият Карамански го сподели в едно изявление, обаче аз в никакъв случай не съм пял - нито с него, нито без него, не го умея това.

Нямам данни на артист. Ако си пусна гласа, ще прогоня всички. На един Ивановден, помня, Иво Карамански беше в същото заведение, в което и аз бях отседнал. На коленете ми не бяха проститутки, както някъде пишеше, а една журналистка. Проститутки на коленете ми в действителност са сядали, само че не и тогава.

  " Не съм опъвал чадър над  " Мултигруп “

Медиите ме заливат със словесна мръсотия. Срещу мен се води борба - офанзивите са безспорен факт, имам пояснение. Предстои тотална приватизация - раздържавяване на крупни предприятия. Ако прокуратурата е подчинена на изпълнителната власт, няма да има никаква опция за надзор върху тази приватизация. Министър Богомил Бонев би трябвало да знае това, само че продължава своята акция против прокуратурата, учредена на клюки и жестоко изопачение на обстоятелствата. Онзи ден по радиото съобщи, че прокуратурата е опънала чадър над  " Мултигруп ”. Това няма нищо общо с истината. Нищо общо! Да се твърди от Министерство на вътрешните работи, че от страна на прокуратурата е имало чадър над  " Мултигруп ” е опит да се трансферира виновността от болната глава на хубавичко.

  " Някои желаят да имат основен прокурор - играчка “

Някои хора желаят да имат основен прокурор, който да извършва всичките им заповеди. Искат основен прокурор - играчка, с която да си играят. Но аз ще не отстъпвам до дъно на нападките и опитите за вмешателство в моята работа. Надявам се, че здравият разсъдък на депутатите ще надделее и опитите да се подчини правосъдната власт на изпълнителната ще останат без триумф. 

  " Днешното ВМРO e огромно отчаяние за мен “

Аз съм почетен ръководител на Вътрешна македонска революционна организация. За мен това е свещена организация, основана от родолюбиви българи, които още при основаването й през 1893 година ясно са изразили какви са задачите и стремежите й. Един от тези създатели е Христо Татарчев, който е брат на моя дядо.Като почетен ръководител на ВМРO изпитвам огромно отчаяние. От избирането ми до момента никой от управлението не ме е потърсил нито един път за нищо, в това число за присъединяване в съвещание. Има доста дефекти в работата на Красимир Каракачанов. Той е наследник на жълто-червен номенклатурчик - Дончо Каракачанов, който беше народен представител във Великото Народно заседание и след това беше дясна ръка на Светослав Шиваров (лидер на БЗНС).

  " Омръзна ми от кьорфишеците на Министерство на вътрешните работи “

В края на април 1998 година ще излезем с шефа на Националното разследване Бойко Рашков с общо изказване във връзка зачестилите случаи на полицейска грубост. Най-фрапантен е казусът, когато един арестуван човек беше пребит по най-жесток метод в Добрич. Не е имало здрава част по тялото му! Така е бил премазан, че е получил пострадвания на всички места - по главата, белите дробове, бъбреците. Целият е бил смачкан от пердах! Има безапелационни данни, че по отношение на двама от задържаните за бомбата, която избухна пред редакцията на вестник  " Труд “ е упражнено принуждение - и даже е налице медицински документ за единия. А министър Богомил Бонев твърди, че аз трябвало да проверявам по какъв начин в процеса на следствието за така наречения  " атентат против свободното слово “ са си отдръпнали показанията.

  " Хвърлят ми описи, които не стават за нищо “

Българска народна банка хвърли на Народното събрание лист на по този начин наречените  " кредитни милионери “. А Народното събрание го хвърли на мен. А той е неспособен за работа в следствието. Аз го препратих в икономическа полиция - да го разшифрова, да открие кой се крие под всяко име, посочено в него. И самите чиновници на полицията имат доста главоболия с всичко това. Защото всяка банка има клонове в цялата страна. Не са посочени и адресите на лицата, които са получили милионите като заеми. Тоя лист не става за нищо! Още повече, че единствено фактът, че някой е получил заем, не значи, че е направил закононарушение. Още по-малко, когато заемът е даден от държавно дружество.

И думите на премиера Костов, че не си гледаме работата, са думи без покритие. Така е, тъй като господин Костов не е правист и не познава нещата. Тия дни в пресата се тиражира и информация за лист с имена или псевдоними на корумпирани магистрати, направен от Министерство на вътрешните работи. Изглежда, че е следващия блъф, тъй като никой не ми е предоставял сходен лист на мен.

  " Главният прокурор го ненавиждат до гибел “

В края на моя мандат - февруари 1999година, към този момент мога да кажа, че да си основен прокурор не е някакво преимущество. Ако си гледаш работата, те хулят от всички направления. Мнозина си мислят, че това място е изключително привлекателно. Мераклиите за поста, в случай че го заемат, ще схванат какво значи да те ненавиждат до гибел, какво е да търпиш непрестанно упреци, че покровителстваш бандитите или пък че не успяваш да ги заловиш. А то залавянето на нарушителите е обвързване на полицията, а не на прокуратурата. За да може правосъдната власт да работи, причинителят би трябвало да бъде хванат.

Не бива да се не помни и друго -причините за престъпността не са в държанието на хората от правосъдната власт. Основната причина е икономическа – бедността.   " Изпитвам гадност от политиците, които спасявах “

Изпитвам гадност от политиците, които спасявах, до момента в който бях Главен прокурор. Сега те ми отвръщат с удари под пояса и с други долнопробни неща. Като споделям, че ме е гнус от политиците, недейте да мислите, че имам поради политическите си съперници. Уважавам някои. Покойният Николай Добрев знаеше моите убеждения, а аз неговите и на политическа основа не бихме могли да заменяем в съгласие и две думи. Но той се държеше като мъж – постоянно правилно, когато беше на власт.  

  " Не очаквайте пандизите да се изпълнят с кредитни милионери “

Рано или късно банковите каузи ще приключат в съда. Само не очаквайте тогава пандизите да се изпълнят с арестанти – кредитни милионери и така нататък. Това, че едно лице е дебитор, тъй като не си е върнало парите, не значи, че е направило закононарушение. Може да се търси отговорност, когато приемането на заема е станало с машинация. Много пъти, с цел да се получат заеми, са давани подкупи, само че това става на четири очи. 

  " Пожелавам Филчев да не бъде прислужник на никого “

Моят правоприемник Никола Филчев е отличен експерт. Имам усещания от него като арбитър във Върховния касационен съд – прелестен правист, с богата процедура, високо ерудиран. Мисля, че и той, като мен, ще отстоява независимостта на правосъдната власт. Аз безкомпромисно я отстоявах и по тази причина станах цел и за левите, и за десните политици.

  " Костов се оказа съдбовна персона “

Кой е сложил  " бръмбарите “ в жилището на Главния прокурор Филчев е въпрос с намалена трудност. Това е някой, който желае да се достави с компромати за Главния прокурор, тъй като се опасява от правосъдна и политическа отговорност. Откриването на подслушвателни устройства в дома на Главния прокурор Филчев е закононарушение по Наказателния кодекс.

Но е реалност, че Костов се оказа една съдбовна персона, която се подигра с концепциите, в които вярвахме и аз, и по-голямата част от обществото – концепциите на Съюз на демократичните сили. В момента аз не виждам път за излизане от политическото тресавище.   " България беше прислужник на СССP, а в този момент е на Съединени американски щати!

Сегашните ни управници със слугинската си външна политика скоро ще трансфорат България в колония на Съединени американски щати. Навремето България беше прислужник на Съюз на съветските социалистически републики, а в този момент пък – на Съединени американски щати. Това не мога да го понеса! За мен е неприлично и непоносимо държанието на управниците и се надявам те да си получат заслуженото.   " Приватизацията у нас е разбойническа “

Истината е, че към момента има нещо останало от държавната баница и всеки от ръководещите гледа да дърпа от нея. Заблудиха ни, когато гласувахме, че това, което беше при Костов, няма да бъде при Царя. Тази приватизация продължава да е разбойническа. Навремето приватизираха  " Кремиковци “ за един $ против отговорности на новия притежател да се платят някои борчове. Не се заплати, тия борчове порастват и дори една част от тях страната ги опрости, за което няма право, тъй като сдружението е частно.

  " Тройната коалиция бе аморално съглашателство “

Сегашното държавно управление на България - на тройната коалиция с министър председател Сергей Станишев – е едно съглашателство, което е аморално във всяко едно отношение. Как може една комерсиална партия, наречена Национална движение „Симеон Втори" да влезе в съюз с правоприемниците на Българска комунистическа партия, която бе неприкрит зложелател на монархизма? Това е недостойна политическа договорка и тя няма да завърши добре. Бившият министър председател Симеон Сакскобургготски заграби земи, които нямат нищо общо с семейството му. Аз в никакъв случай не съм имал благосклонности към Живков, само че към този момент ми се коства, че Сакскобургготски е по-нагъл от него.

  " Борисов си правеше имидж с показни акции ”

Румен Петков е неустрашим и кардинален човек, ще добър министър. Моите политически разбирания са радикално противоположни на неговите – той е болшевик, аз съм антикомунист - само че мисля, че той ще бъде добър министър.

За Бойко Борисов - основният секретар на Министерство на вътрешните работи, който влезе в спор с Петков и одеве напусна Министерство на вътрешните работи – мнението ми е друго. Недопустимо е по този метод да се води битка с престъпността – с тези показни акции, със самовъзвеличаване, с пердашене по гърдите, с готовност за по-голям имидж, за по-голяма служба, за още една звездичка на пагона.Това са недостойни неща.За рационалния човек в България бъдещето е мъчно за предугаждане. Показателно е, че у нас са богати и проспериращи са не образованите и умните, а крадците и подлеците.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР