3 март в последните години често е разделителна дата, не

...
3 март в последните години често е разделителна дата, не
Коментари Харесай

Проф. Овчаров: Независимо с какви подбуди започва Русия тази война, тя завършва с освобождението на България

" 3 март в последните години постоянно е разграничителна дата, освен поради нашествието в Украйна, само че в края на краищата тя ускорява нещата ".

Това съобщи в утринния блок на " Нова телевизия " известният археолог и историк проф. Николай Овчаров.

" Определено още веднъж избухнаха разногласията би трябвало ли 3 март да е основен народен празник, не би трябвало ли. Никой още не го е отрекъл. Според мен това е плод и на огромната борба в българското общество, която е през последните години, освен във връзка с нашествието. Ние сякаш свикнахме да се ненавиждаме. Малко подценяваме историческата интерпретация на нещата. Да, 3 март е един празник, през вчерашния ден видяхме и Митрофанова, която сервира цветя, тъй като в края на краищата руско-турската война е от Руската империя, само че в същото време, в случай че погледнем от позиция на българския народ, без значение с какви подбуди стартира Русия тази война, тя приключва с освобождението на България след 500 години допустимо най-тежко, аз го назовавам иго, без значение от евфемизмите, които през днешния ден се измислят. Така че от позиция на българския народ това е един доста значим ден. 3 март, несъмнено е една условна дата - примирието сред две армии. Но в случай че не беше се случило това избавление на България, ние не знаем какво би станало. Дори единствено образеца да вземем с арменците, които няколко десетилетия по-късно също под турска власт са подложени на тежък геноцид. Може би това щеше да бъде ориста на българския народ ", сподели той.

" Рушенето на монументи не е най-хубавото нещо. Паметникът на Съветската войска не би трябвало да бъде опустошен, а би трябвало да бъде изместен. Но в действителност, в центъра на София - съществуването на този монумент, в случай, че всички ние знаем, че руската войска, алената войска не е освобождавала България, тя се намира във война с нея. Освен това тук няма починали съветски, руски тогава бойци. Така че ние не можем да приказваме за нещо, което да речем съществува в Будапеща, Виена или други места ", добави професорът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР