3 години от успешния старт на Системата за верификация на

...
3 години от успешния старт на Системата за верификация на
Коментари Харесай

Българската система за верификация на лекарствата: Очакваме повече лекарства да преминават през системата за проверка



3 години от сполучливия старт на Системата за верификация на медикаментите в Европейския съю над 3380 аптеки, болнични аптеки и търговци на едро, или над 99% от всички участници във веригата на лекарствоснабдяване у нас са свързани с Българската система за верификация на медикаментите (БСВЛ)

Делегирания правилник против фалшифицираните медикаменти е наложителен за използване във всички страни членки на Европейския съюз.

Да напомним, че всички опаковки на медикаменти, отпускани с рецепта,се създават с неповторим идентификационен код и средство против подправяне. Това е обвързване на страните от Европейски Съюз, въведено посредством Европейска инструкция 2011/62/ЕС и Делегиран правилник 2016/161. Националните системи са свързани в Единна европейска система за верификация на медикаментите.

Ролята на аптеките е да ревизират и да дезактивират кода на опаковката при разпределяне на лекарството към пациента.

" Основен приоритет на БОВЛ през 2022 година е да се усили интензивността на крайните консуматори (аптеки, болнични аптеки и търговци на едро) за верифициране и отписване в Системата при всяко разпределяне на опаковка по лекарско наставление. Така ще бъде реализирана в цялостна степен главната цел на верификацията – отбрана на пациентите и потребителите посредством гарантиране на достоверността на лекарствените артикули. Целта е интензивността при крайните консуматори да доближи до междинните равнища за Европа от 65% ", заяви Илиана Паунова, изпълнителен шеф на БОВЛ.

Въпреки огромния брой транзакции - над 2,5 млн. верификации седмично и постигнатото усъвършенстване от 20%, този индикатор за България остава невисок. Едва 35–40% от опаковките се отписват,   до момента в който някои страни в Европа са постигнали 100% интензивност на аптеките.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР