3 август е Световният ден на динята. Той се отбелязва

...
3 август е Световният ден на динята. Той се отбелязва
Коментари Харесай

Празнуваме Деня на динята. Какво не знаем за нея?

3 август е Световният ден на динята. Той се отбелязва най-много в Съединените щати. Сред най-популярните надпревари по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки. В другите региони в България, динята се назовава още карпуз, диня или бостан.

Ето 8 малко познати обстоятелства за динята:

☑️  Динята съдържа ликопен, който защищава от инфаркт

☑️  Сокът от любеница може да облекчи мускулните болки след интензивна подготовка.

☑️  Около 92% от масата на динята е вода - това е най-високият % измежду плодовете, поради което тя може да утоли освен апетит, само че и жадност.

☑️  Според възприетата подредба на земеделските култури, динята е плодов зарзават. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, нормално алена сърцевина.

☑️  Смята се, че динята произлиза от Южна Африка, където типът има най-голямо генетично многообразие.

☑️  Кореновата система доближава до 2 м. дълбочина и 3 м. диаметър. Стъблото е стелещо се, с 3-4 скелетни разклонения, които са овласени.

☑️  В Китай динята се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром.

Маринованата кора от любеница е публикувана и в Русия.

☑️  Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат независимо като слънчогледовите семки. Добавят се в други ястия или се употребяват за произвеждане на растително масло.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР