292 са годните за бърза употреба укритията и обекти в

...
292 са годните за бърза употреба укритията и обекти в
Коментари Харесай

292 са годните бомбоубежища, в метрото се побират близо 1 млн. души

292 са годните за бърза приложимост укритията и обекти в страната, които са предопределени за краткотрайни укрития за жителите. В тях могат да се съберат към 200 000 души, в случай че се сгъстят и двойно повече, оповестява News.bg.

Това разгласи шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност“ Николай Николов пред обект 305 в столицата – бомбоубежището под слатинския редут.

734 са сходните обекти на територията на цялата страна, а в метрото могат да се укрият до 900 000 души. Обектите са разграничени на три като благосъстоятелност – държавна, частна и общинска.

Обектите са предопределени да пазят хората, които са останали в града – тези, които го пазят и тези, които обезпечават виталните функционалности на града. В случаи на тежки политически, военнополитически събития и война, популацията би трябвало да се изтегля. Всичко това става на ниско равнище по общините, според военновременните събития, добави Николов.

Има опция част от обектите за укрития да бъдат предоставени на общините чартърен. Всяка година два пъти се прави инспекция на бомбоубежищата, а напътствията са да се усилват годните за приложимост укрития, като един път на две седмица ще се прави актуализация на регистрите. Всички укрития имат функционалности да пазят от биологическа и химическа офанзива. „В едно годно бомбоубежище може да се влезе безвредно, да се престои няколко часа и да се излезе на открито.

Никога в България концепцията не е била 8 милиона души да живеят подземен. При сходна тежка обстановка първият ход е евакуация и отбрана на жителите, които поддържат града и са останали да поддържат неговата жизненост“, сподели Николов.

Почти под всички учебни заведения и доста покрай детските градини има бомбоубежища.

През годините всяка една постройка, изключително панелната и всички публични здания имат за всеки вход лични укрития. Това са хиляди укрития, които могат да бъдат употребявани от жителите, изясни Николов и добави, че би трябвало да се обезпечат подстъпите към пространствата.

Той прикани притежателите на жилищата да поочистват входовете на укритията, с цел да могат да бъдат употребявани неотложно. Не е належащо да бъдат възстановявани всички системи. Всеки един партер и под земята етаж може да бъде употребен като скривалище, посочи Николов.

Николай Николов даде образец, че в Западна Европа отговорността е споделена – в случай че жителят не е вложил в личния си парцел за такива укрития, му се отчислява годишна такса. В България обаче съвсем никакъв бюджет не се отделя – за 10 години са дадени към 2 милиона лв., които са единствено собствеността на Министерство на вътрешните работи. Всички бомбоубежища се поддържат да бъдат заключени, с цел да може деца, които любопитстват, да не пострадат.

Той настоя да се откри за всеки един обект точната благосъстоятелност.

Николов увери, че няма директна военна опасност за България, не му е известно някои да има желание да ни атакува. Нямам такава информация и не чакам сходно нещо, акцентира Николов.

Запитан дали може да има радиационна опасност за България от украинските запорожки атомни централи, Николов изясни, че страната разполага с Национален проект за отбрана при бедствия и има проект за реакция при такава обстановка. Опасността е извънредно тежка, като от някоя атомна електроцентрала (украинска – б.р,), се изхвърли радиоактивен облак и поради ветровете той може да пристигна бързо в България. Процесът се следи от няколко организации – Държавна организация нуклеарно контролиране, Главна дирекция „Пожарна безопасност“ и Национален институт по метеорология и хидрология.

След като се дефинира траекторията на облака и когато заплашва здравето на популацията, следва обществото да бъде изведено и евакуирано. Това население, което не може да бъде изведено от пътя на облака, получава йодни таблетки. Идеята на йодната таблетка е да отбрани нашите жлези от струпване на йод 131. Такива таблетки се дават по наставление от Министерство на здравеопазването – каква е профилактиката, с каква доза и кои хора би трябвало да я получават.

Защитните ограничения от радиация са защитните маски и тези от по-висок клас, облеклата се оставят извън, а прозорците и вратите оптимално уплътнени. Ако нямаме маски, се поставя овлажнена забрадка, изясни Николов.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР