29 партии и коалиции подадоха документи за регистрация в ЦИК

...
29 партии и коалиции подадоха документи за регистрация в ЦИК
Коментари Харесай

По-малко партии и коалиции се регистрираха за вота 2 в 1

29 партии и обединения подадоха документи за регистрация в ЦИК за идния от 2 в 1 на 14 ноември. Днес в 17 часа изтече крайният период за регистрация.

Политически партии са 22, а обединенията - 7. От тях 12 партии и 5 обединения ще вземат участие и в президентските избори. Окончателният им брой ще стане дефинитивно ясне, откакто ЦИК да ревизира задоволителни ли са импортираните подписи от всяка от партиите.

В тези 29 партии и коалици не са включени Инициативните комитети, които ще издигат самостоятелни претенденти за президент, защото крайният период за тях изтича едвам на 4 октомври. Имената на всички кандидатпрезидентски двойки обаче ще станат ясни едвам след 12 октомври, когато е последният период партиите да внесат имената в ЦИК. Засега само комитетът, издигнал певицата Луна, е подал документите си.

За съпоставяне с предходния предварителен парламентарен избор - на 11 юли, сме избирали сред 15 партии и осем обединения, или общо 23 обединения. Най-голям беше напорът за изборите през април тази година, когато в ЦИК подадоха документи 39 обединения.

На последния избор за държавен глава през 2016 година са взели участие 12 партии, 5 обединения и 14 инициативни комитети.

В днешния финален ден на регистрацията обичайно в ЦИК се стигна до тълпа от искащи да подадат документите си. Някои от партиите се записаха единствено за парламентарните избори, а други и за тях, и за президентските.

Междувременно в ЦИК към този момент са архивирали данните от над 21 600 флашпамети, употребявани с машините за вота през юли. Те към този момент са почистени и ще могат да се употребяват за изборите през ноември.

Сред обединенията, които внесоха документите си в последния ден, са Българска социалистическа партия, " Демократична България ", Национално обединяване на десницата и " Атака ", която ще се бори за президент.

Първи тази заран документите си внесоха от Националното обединяване на десницата, което включва партиите на Цветан Цветанов и Петър Москов. Цветанов разгласи, че ще имат своя кандидатпрезидентска двойка, която ще стане ясна до дни.

 Снимка: Булфото

Час по-късно се записаха и Българска социалистическа партия. Те оповестиха, че ще поддържат Румен Радев, само че въпреки всичко си направиха регистрация и за президентския избор.

 Снимка: Булфото

" Вече имаме наше решение, поддържаме двойката Радев-Йотова и се включихме в инициативния комитет. Искахме да имаме наша регистрация не е мотив за конспирация ", съобщи Корнелия Нинова.

Документи и за президентските, и за парламентарните избори внесоха и от " Демократична България ". Те към момента обмислят дали да повдигнат претендент за държавен глава, а приоритет им е вотът за 47-ото Народно заседание.

 Снимка: Булфото

" Явяваме се на тези избори с послание към нашите гласоподаватели - " дайте ни мандат, с цел да подсигуряваме в действителност дълбока демократична смяна в страната ", сподели Христо Иванов.

На финала, документи в ЦИК внесе и партия " Атака ". Неин претендент за президент обичайно ще е ръководителят Волен Сидеров.

 Снимка: Булфото

" Регистрирам се, тъй като няма по какъв начин, някой би трябвало да оказва опозиция против здравния фашизъм и икономическия геноцид ", съобщи той.

Сидеров напомни, че през 2006 година е бил на балотаж на втори тур против Георги Първанов.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР