29-ият Международен балетен конкурс - Варна, планиран за 15-30 юли

...
29-ият Международен балетен конкурс - Варна, планиран за 15-30 юли
Коментари Харесай

Богът на танца Владимир Василиев: Малката велика България организира първия в света международен балетен конкурс!

 29-ият Международен балетен конкурс - Варна, плануван за 15-30 юли 2020, беше отсрочен от едноименната фондация уредник. Недостатъчно спонсорство и дарения са повода да не бъде допустимо финансирането на Първия и най-престижен балетен конкурс в света, който е визитната картичка на Варна и България на картата на международното танцово изкуство. Отлагането на тазгодишното издание на най-очакваното събитие в балетния свят - Международния балетен конкурс - Варна, провокира отвращение измежду артистичната общественост освен у нас, а и в чужбина, оповестиха от пресцентъра на балетния конкурс. Ето какво още оповестяват от там:

" Във фондацията дойде писмо от един от най-великите балетисти на ХХ век – Владимир Василиев – именитият притежател на единствената в историята на Варненския конкурс присъдена Голяма премия, именуван Бога на танца.

Ето наличието на откритото писмо:

До уредниците на Международния балетен конкурс Варна

Соня и Димитър Димитрови

Откакто научих за отменянето на Международния балетен конкурс във Варна, не ме напуща чувството за надигащо се всеобщо безумство. Светът се побърква. По-точно хората, от които зависи " светлото бъдеще “. Техните непрекъснати изказвания за приятелство сред народите, за мир и дружба, за преуспяване на нациите и единение в името на мира в целия свят са станали нищо незначещи празни изречения.

Все по-малко способени хора идват на власт и от ден на ден те наподобяват на кресливи играещи деца, непознаващи своето минало, само че уверени, че точно от тях стартира новата епоха. Но животът върви и логиката ми подсказва, че на тяхна промяна идва ново потомство, възпитано от предходното и още по-опасно. През цялата история на нашата земя, културата, за която политиците приказват пътем и апропо, в сложните моменти от развиването на човечеството постоянно е спасявала от безпорядък и опустошение. Гордост за всяка нация, даже за най-малката, е била и си остава самобитната просвета. Културата постоянно във всички времена е обединявала хората. Невежеството постоянно е разрушавало.

Аз постоянно ще помня 1964 година. За пръв път в историята на танца дребната велика България провежда и организира първия в света интернационален балетен конкурс. Показа и даде образец на целия свят по какъв начин може и би трябвало да се организира политиката на обединяване на народите. За България говореше целия свят.

И какво? Нима по това време България беше по-богата страна, незнаеща къде да дене изобилието от средства? В продължение на половин век всеки две години Варна ставаше международен център на танцовото изкуство. Най-добрите балетни актьори, най-хубавите хореографи, най-хубавите педагози смятаха за чест присъединяване в този конкурс. Може би в този момент прекалено много състезания са се нароили по белия свят? Може би! Но Варненският е единствен и несравним, той е първият! Неговите създатели и участници влязоха като герои в международната история и в културата на България! Чест и популярност! Сега " днешните герои “ закриват тази славна страница. Така ми се желае да кажа: опомнете се!!! Помислете за културата и за своето място в нея!

P.S. Много бих желал това писмо да бъде чуто от хората, от които зависи ориста на състезанието.

Ваш Владимир Василиев,

Народен актьор на Съюз на съветските социалистически републики

Притежател на Гран при от Конкурса във Варна през 1964 година

Председател на журито на състезанието във Варна през 2008, 2014, 2016 и 2018 година "

Дарителската сметка в поддръжка на Международния балетен конкурс Варна е оповестена на уеб страницата на състезанието: https://varna-ibc.org/bg/konkursat/podkrepete-mezhdunarodniya-baleten-konkurs-varna/
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР