29 души загинаха в Сомалия, а други 300 000 бяха

...
29 души загинаха в Сомалия, а други 300 000 бяха
Коментари Харесай

29 загинали след най-тежките наводнения от десетилетия в Сомалия

29 души починаха в Сомалия, а други 300 000 бяха принудени да изоставен домовете си след най-тежкото наводняване от десетилетия в страната . Причината са проливните дъждове, които наводниха градове в Източна Африка. Това разгласи през днешния ден Националната организация за ръководство на бедствия в страната, оповестява " Ройтерс ".

Властите се пробваха да спасят хиляди заседнали поради наводненията хора, които пристигнаха след най-голямата суша в района от 40 години. " Това, което се случва през днешния ден, е най-лошото от десетилетия. По-лошо е даже от наводненията през 1997 година ", сподели Хасан Исе, ръководещ шеф на организацията. Броят на починалите и броят на разселените хора евентуално ще нарасне още , добави Исе, защото доста хора са заседнали поради наводненията.

" Не помня такива наводнения през живота си ", сподели Мохамед Фарах, локален старейшина в град Байдоа, югозападна Сомалия. " Хората не престават да се изтеглят и търсят високо място. "
 15 станаха жертвите на бурята
15 станаха жертвите на бурята " Киарън " в Европа

Италия най-тежко пострада от бедствието

Най-малко 2400 души остават откъснати в град Луук , където река Джуба излезе от крайбрежията си, оповестиха от Организация на обединените нации. " Луук е заобиколен от реката и ни заплашват наводнения. Хората не престават да бягат от града. Някои към момента са заседнали. Нашите магазини бяха отнесени от водата ", сподели Ахмед Нур, търговец в Луук.

Наводненията в прилежаща Кения убиха минимум 15 души и потопиха мост в Уганда. Освен това са прекъснали път, свързващ Кампала с петролните залежи в северозападната част, оповестиха Червеният кръст на Кения и пътната работа на Уганда.

Регионалният потоп е породен от комбинирания резултат на две метеорологични феномени, Ел Ниньо и дипола в Индийския океан , изясни Назанин Мошири, климатичен анализатор в Международната спешна група. Ел Ниньо и диполът на Индийския океан са климатични модели, които въздействат върху температурите на повърхността на океана и предизвикват превалявания над междинното равнище.
 Порои взеха пет жертви в Италия
Порои взеха пет жертви в Италия

Бурята " Киарън " доближи Апенините

" Щетите от наводненията са доста по-лоши, тъй като почвата е толкоз развалена от невиждана скорошна суша ; годините на спорове и наличието на милицията " Ал Шабаб " също са усложнили и оскъпили построяването на отбрана и резистентност против наводнения ", сподели Мошири.

Учените споделят, че изменението на климата предизвиква по-интензивни и по-чести рискови метеорологични феномени. В отговор африканските водачи предложиха нови световни налози и промени на интернационалните финансови институции, с цел да подкрепят финансирането на дейностите по изменение на климата.
 Броят на починалите от неочакваните наводнения в индийските Хималаи се повиши до 74
Броят на починалите от неочакваните наводнения в индийските Хималаи се повиши до 74

След проливните дъждове в североизточния щат на Индия Сиким езерото Лонак преля
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР