Опустошителните наводнения продължават в южния бразилски щат Рио Гранде до

...
Опустошителните наводнения продължават в южния бразилски щат Рио Гранде до
Коментари Харесай

Над 90 души са жертвите на наводненията в Южна Бразилия

Опустошителните наводнения не престават в южния бразилски щат Рио Гранде до Сул. Към момента над 90 са починалите, до момента в който към този момент 155 хиляди души са се евакуирали от региона. Това предават от Reuters през днешния ден.

Наводнението са попречили избавителните старания, като десетки хора към момента чакат да бъдат евакуирани с лодка или хеликоптер от засегнатите домове. Малки лодки кръстосват наводнения град в търсене на оживели.

Щатската организация за гражданска отбрана заяви, че с изключение на доказания брой на починалите още 4 смъртни случая се проверяват, до момента в който 131 души към момента са в неопределеност.

В покрайнините на Елдорадо до Сул, на 17 километра от столицата на щата Порто Алегре, доста хора е трябвало да пренощуват навън. Гладът се популяризира.

Очаква се дъждът да спре в четвъртък , само че по-късно да продължи през уикенда.

В Порто Алегре, град с 1.3 милиона поданици, улиците в центъра остават под вода, откакто река Гуайба наруши крайбрежията си с рекордни равнища на водите.

Жителите на Порто Алегре се сблъскаха с празни лавици на супермаркети и затворени бензиностанции. Магазините са лимитирали продажбите на минерална вода. Градът разпределя вода с камиони до лечебни заведения и приюти.

Наводненията също са засегнали водоснабдяването и електроснабдяването , като общо над 1.4 милиона са засегнатите, по данни на Щатската организация за гражданска отбрана Почти половин милион души са останали без ток в Порто Алегре и близките градове, защото електрическите компании прекъснаха доставките от съображения за сигурност в наводнените квартали. Националният мрежов оператор ONS заяви, че 5 водноелектрически язовира и далекопроводи са спрени заради проливните дъждове.

Президентът Луис Инасио Лула да Силва съобщи пред държавна телевизионна стратегия, че размерът на вредите няма да бъде прочут, до момента в който водите не спаднат. Той даде обещание федерална помощ за щата в това, което се счита за най-тежкото му климатично злополучие.
 Увеличават се жертвите на наводненията в Южна Бразилия Обновена
Увеличават се жертвите на наводненията в Южна Бразилия

Над 100 души са в неопределеност

Летището в града, чийто перон е под вода, спря всички полети от петък насам.

Проливните дъждове и наводненията оставиха зърнени ниви под вода и убиха доста глави добитък, което е прекъснало прибирането на реколтата от соя и е спряло работата в голям брой заводи за месо.

Пристанището на Рио Гранде, главно пристанище за експорт на зърно, работи обикновено, оповестиха от пристанищните управляващи на щата. Главните пътища за достъп обаче са непроходими, което прекъсва доставките на зърно до пристанището, защото камионите е трябвало да вършат необятен обход.

По прогноза на икономисти от JP Morgan въздействието на наводненията върху стопанската система на Бразилия ще бъде сдържан спад в растежа на Брутният вътрешен продукт и нищожно нарастване на инфлацията основно заради по-високите цени на ориза, който значително се създава в Рио Гранде до Сул. Правителството уточни, че Бразилия ще внася ориз, с цел да стабилизира пазара.

Съобщава се още за дефицит на гориво , защото държавната петролна компания Petrobras осведоми за проблеми с преместването на дизел от своята рафинерия в мощно наводнения Каноас в границите на столичния Порто Алегре.

Според климатични специалисти за Reuters рисковите превалявания в Рио Гранде до Сул са резултат на три фактора: сливането на гореща вълна, породена от тазгодишния феномен Ел Ниньо, който затопля водите на Тихия океан и носи дъжд в Южна Бразилия; по-слаб леден фронт с дъжд и стихии, които идват от Антарктика; и необикновената топлота в Атлантическия океан, която също покачва влажността.

Глобалното стопляне изостря тези феномени и ускорява резултатите сред такива системи, което прави времето непредсказуемо, уточни Марсело Шнайдер, откривател от Националния метеорологичен институт INMET.
 Шефът на НАСА зове за всеобщи старания в битката с климатичните промени
Шефът на НАСА зове за всеобщи старания в битката с климатичните промени

Сателитите на американската галактическа организация непрестанно събират данни за климата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР