28-ото издание на Международния джаз фестивал “Варненско лято“ 2019 ще

...
28-ото издание на Международния джаз фестивал “Варненско лято“ 2019 ще
Коментари Харесай

Гости от Европа и Америка на джаз фестивала “Варненско лято“ 2019

28-ото издание на Международния джаз фестивал “Варненско лято “ 2019 ще събере в дните от 26 до 28 юли в Английския двор на Археологическия музей в морската столица феновете на свободната музика.

„ Подготвили сме стратегия от обичани от българската аудитория наши водещи реализатори, добре познати и в чужбина – споделя моторът на фестивала, приетият занаятчия на саксофона Анатолий Вапиров. – Те ще излязат на сцената в взаимни планове с актьори от Европа и Израел. Ще ни гостуват и джазмени от Украйна, Полша, Литва, Австрия, Съединени американски щати. Ще имаме мощно брас наличие. Вярвам, че ще зарадваме приятелите на джаза с три наситени с добра музикантска сила летни вечери. “

Началото ще бъде на  26 юли  с  Бодуров трио , водено от един от най-активно работещите джаз музиканти от по-младото потомство – Димитър Бодуров, пиано, който се е наложил и в Холандия, където живее, и тук. С него са Мишо Иванов, бас, и Йенс Дюппе, барабани. Тримата вършат концерти в Европа, Израел, България, имат пет издадени албума за новержки и холандски лейбъли, както и за личния лейбъл на Бодуров „ Optomusic “. Специално за варненския фестивал триото готви план с присъединяване на тромпетиста  Итамар Борохов  от Израел. Той потегля от Яфа, като в никакъв случай не не помни следите на историческата си музикална просвета, и евентуално поради този собствен характерен метод доближава до мощно наличие на джаз сцената в Ню Йорк. Борохов има турнета на четири континента, концертира на влиятелните подиуми на Линкълн Център, Кенеди Център, SummerStage в Central Park, Blue Note NY, джаз клуб Ronnie Scott, Bimhuis, Flagey. Участвал е на доста интернационалните фестивали, измежду които Roskilde, Jazz à Liège & Shanghai World Music Festival и на джаз фестивали в Монреал, Отава, Лондон, Москва, Тел Авив. Във Варна ще гостува за първи път.



Същата вечер варненската аудитория ще се срещне и с един много необикновен квартет, формиран единствено от бас кларинети –  „ Woody Black 4 “ , който идва от Австрия Даниел Мозер, Леонард Скорупа, Стефан Дикбауер и Оскар Антоли. Те ще предложат лични композиции и свежи аранжименти, а критиците споделят за тях, че ги отличава присъщата топлина на звука и свободата в импровизацията. Четиримата са ученици на Университета за музика и театрални изкуства във Виена. Любопитството ги води до по-различен метод към джаза, който с изключение на към разнообразието на актуалния джаз, е отворен и към пътешествията в world music, free и avant-garde.

На 27 юли  първи на сцената ще излязат  KoloYolo от    Украйна  -  Оля Гончаренко, електрическа бандура и вокал, Ник Гончаренко – китара и вокал и Алекс Лебеденко – барабани и перкусия. Експерименталното трио извършва фюжън от джаз, етно и електронна музика, стоплен от деликатния женски вокал и нежния тон на преобразената обичайната украинска бандура. Създаден през 2013 година от Николай и Олга Гончаренко, този world music план към този момент печели самопризнание и концертира в доста клубове и фестивали в Украйна и Полша: “Vinnitsa Jazz ”, “Odessa Jazz ”, “Jazz Koktebel ”, “Jazzomir ”, “Slowianalia Szczecin ”, “Sofar Sounds ”, “Vedalife ”, “Trypilske Kolo ”, ”Lviv Bandur Fest ”.

Вторият концерт на 27 юли е на  Лукаш Боровицки квартет  от Полша. Полско-датската група е в състав Лукаш Боровицки – китара, Мадс ла Кур – флигорна, Мариуш Прашниевски – бас и Карол Домански – барабани. Те извършват автентичен актуален джаз, чиито корени са в необятната американска и европейска джаз традиция, а на моменти и в актуалната класическа музика. Често комбинират противоположности - благозвучност и плътно композирани структури с импровизационна неприкритост. Създателят на квартета Лукаш Боровицки живее в Оденсе, Дания, награждаван е с голям брой влиятелни оценки, измежду които първа премия на Международния конкурс за джаз китара Guitar City и самостоятелна премия за най-хубав солист на Hopes of Warsaw.



Последната фестивална вечер на  28.07 . ще представи  Литовски тромбонен план  с певицата Лорета Сунгайлиене. Лидер на плана е композиторът и виртуоз на тромбона Витаутас Пилибавичус, още четирима тромбонисти с класическо и джаз амплоа са в групата - Ремигичус Гумулиаускас, Томаш Карка, Саулиус Карка, Паулиус Батвинис, с тях е и Артурас Маниусис  – перкусия. Уникалният музикален план съчетава професионален тромбонов квинтет, перкусионист и национална певица. Този самоуверен креативен опит стартира през 2018 година, от този момент групата не стопира да провежда концерти и да взе участие на джаз фестивали в Литва и чужбина.  Лорета Сунгайли е не  е етномузиколог и водещ на телевизионни излъчвания, певица, известна като откривател на национални песни и участник в разнообразни фолклорни планове. Синтезът на национална, джаз и фюжън музика, който гостите от Литва ще предложат, показва техния съвременен взор към фолклора.

Финалът на Джаз фестивала „ Варненско лято “ ще бъде с едно историческо американско име в компанията на реномираното  Антони Дончев трио в състав Антони Дончев – пиано, Димитър Сираков – бас и Мартин Хафизи – барабани. С Антони Дончев са свързани съвсем всички влиятелни изяви на българския джаз през последните години. Дончев е притежател на редица награди за театрална и кино музика, както и на Кристалната лира на Съюза на музикалните дейци в България. Диригент на Биг Бенда на Българското радио от 2010 година Председател на УС на Българската музикална асоциация. Гостът от Съединени американски щати е  саксофонистът   Били Харпър .



Той се установява в Ню Йорк през 1966 година – точния миг, в който да притегли вниманието на някои от колосите на джаз сцената - Джил Еванс, Макс Роуч, Тед Джоунс, Мел Луис, Лий Морган, Арт Блейки и Jazz Messengers. От 1966 до 1979 година с тях, както и със своя Бил Харпър квинтет, той концертира, записва и прави турнета в Европа, Япония, Африка и Съединени американски щати. Албумът му Black Saint провокира възторг на интернационалната джаз сцена през 1976 година Всички мнения в медиите правят оценка високо неговите нововъведения и това е причина Modern Jazz League of Tokyo да дефинира албума за “Jazz Record of the Year – Voice Grand Prix. ” Харпър е зает и с педагогическа активност като учител в Livingston College, Rutgers University, and The New School of Jazz and Contemporary Music. Печели три гранта за комбинация и е два път е удостояван с Наградата на интернационалната рецензия за тенор саксофон. Името му нашумява още веднъж през 2017 година след излизането в Netflix на документалния филм „ I Called Him Morgan “ за джаз тромпетиста Ли Морган, в който Харпър има къса, само че основна роля.

Международният джаз фестивал „ Варненско лято “ 2019 се провежда от Варненското джаз общество с финансовата поддръжка на Фонд Култура на Община Варна и с поддръжката на Министерството на културата, Посолството на Австрия в София, Полския културен институт, Lithuanian Council of Culture и хотел „ Капитол “ – Варна.

Пълната стратегия на джаз фестивала можете да откриете във Facebook страницата на фестивала - Varna Summer International Jazz Festival.

Началото на концертните вечери е от 20.00.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР