2700 яйца и парчета козунак ще бъдат подарени на великотърновци,

...
2700 яйца и парчета козунак ще бъдат подарени на великотърновци,
Коментари Харесай

Подаряват 2700 яйца и парчета козунак на великотърновци в нощта на Възкресение

2700 яйца и части козунак ще бъдат подарени на великотърновци, избрали да посрещнат нощта на Възкресение Христово в крепостта Царевец. На Велики Четвъртък в катедралния храм „ Рождество на Света Богородица “ в Старата столица бе отслужена Света литургия, след която отец Асен освети боядисаните яйца. Кметът Даниел Панов почете богослужението и предложения поданици и гостите на Велико Търново да посетят Царевец за настъпването на най-светлия християнски празник. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
Портите на крепостта ще бъдат отворени в 22,30 ч. вечерта на Велика Събота /7 април/. В 23,30 ч. стартира Пасхалното свещенодействие, което ще бъде отслужено в Патриаршеския храм – музей „ Възнесение Господне “. Точно в среднощ звън на всички църковни камбани ще възвести настъпването на Възкресение Христово. От Патриаршията ще бъде изнесен Благодатният огън, след което стартира литийно шествие. То ще продължи до катедралата „ Рождество на Света Богородица “ и ще бъде водено от кмета на Старата столица Даниел Панов и великотърновския митрополит Григорий. Шествието ще стане още по-атрактивно и с помощта на доброволци, които ще носят 150 светещи факли. В 1,00 ч. след среднощ стартира Света литургия по случай Христовото възкресение. Тя ще бъде отслужена в катедралния храм „ Рождество на Света Богородица “.
Със съдействието на Даниел Панов яйцата и козунаците са обезпечени от компаниите „ Консорциум Агробизнес “ АД, „ Метро Кеш Енд Кери България “ ЕООД и „ ЦБА Асет Мениджмънт “. Те ще бъдат подарявани в 00,40 ч. във великденската нощ на площад „ Цар Асен I”.
Богослужението по случай Второ възкресение ще бъде в новия храм „ Възкресение Христово” и ще стартира в 11,00 ч. точно на Великден. В 21,00 ч. в празничната вечер ще бъде излъчен аудиовизуалният театър „ Царевград Търнов – Звук и светлина”. Прожекцията може да бъде следена от площад „ Цар Асен I”.
Живеещите в домовете за възрастни хора „ Венета Ботева” и в с. Балван, дружно с младежите от Кризисния център в селото и децата в Центъра за настаняване от фамилен вид /В. Търново/ също ще бъдат зарадвани с осветени великденски яйца и козунаци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР