27 август (понеделник) е обявен за Ден на национален траур

...
27 август (понеделник) е обявен за Ден на национален траур
Коментари Харесай

Ден на траур заради трагедията в Искърското дефиле

27 август (понеделник) е разгласен за Ден на народен печал поради тежката автобусна злополука в Искърското дефиле, в събота, при която починаха 16 души, а 21 бяха ранени.

Тогава рейс с хора прибиращи се от екскурзия излезе от пътя и падна от 20 метра височина.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Някои от ранените не престават да са в тежко положение ,

като са настанени в няколко лечебни заведения в София. Повечето от починалите са от софийското село Световрачане, измежду тях е и момче на 13 години.

До този миг проверяващите не са открили точната причина за трагичния случай. Основните посоки, по които се работи, са три – дейностите на лидера, редовността на рейса, както и техническото положение на пътния сектор.

Днес би трябвало да стане ясно дали ще има съответни обвинявания за нещастието край Своге .

Автобус се обърна в Искърското дефиле, 16 души починаха

Разследването се води от Националната следствена работа. Решението на държавното обвиняване се чака в ранния следобяд и значително то е обвързвано с назначените механически експертизи.

Една от тях е на положението на пътя. Фирмата, направила ремонта на пътния сектор в Искърското дефиле, пусна известие до медиите в неделя вечерта, с което отхвърли да има виновност за случая. Бившият началник на отдела за следствие на повреди и тежки произшествия в Националната следствена работа Георги Илиев обаче съобщи в неделя по NOVA, че

пътната конюнктура има скрити недостатъци, които зад вола не биха могли да бъдат възприети от лидера .

„ Учудва ме фактът, че има няколко недоволства до държавните институции от фирмата-строител. В продължение на месеци нашата страна не е могла да я принуди да си свърши работата както трябва”, споделя специалистът.



С експертиза ще се открива и техническото положение на пропадналия рейс и държанието на водача. 59-годишният Григор Григоров, който е в болница без заплаха за живота, е и един от притежателите на компанията – транспортьор „ Мобилус-5 “.

Независимо експертно следствие с присъединяване на експерт по пътна сигурност от Австралия стартира през днешния ден

на мястото на жестоката злополуката. Чрез видеозаснемане от дронове и външна консултация, от Института за пътна сигурност ще търсят аргументите за тежкия случай.

В памет на всички починали националните знамена върху постройките на всички държавни институции ще бъдат на половина свалени.

В Църквата „ Св. Безсребърници Козма и Дамян “ в село Световрачане през днешния ден ще бъде отслужена заупокойна литургия в памет на жертвите и молебен за изцелението на потърпевшите от тежката злополука.

Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР