26-годишен мъж в Тайланд е осъден на три години затвор,

...
26-годишен мъж в Тайланд е осъден на три години затвор,
Коментари Харесай

Тайландец отива в затвора заради календари с патици, които „осмиват“ краля

26-годишен мъж в Тайланд е наказан на три години затвор, понижени на две години, за продажба на сатирични календари с изображения на карикатурни патици, които съгласно управляващите наскърбяват монархията. Мъжът, чиновник в правния отдел, прочут с прякора Тонмай, е задържан на 31 декември 2020 година, откакто полицията нахлува в дома му и конфискува настолни календари, които включват изображения на жълти патици - един от знаците на водените от младежите продемократични митинги, почнали преди повече от две години.

Служителите декларирали, че календарите, които се продавали посредством протестна група във Фейсбук, клеветят краля, съобщи " Гардиън ". Тонмай е бил наказан на три години, само че когато показанията му са били взети под внимание, съдът понижава присъдата на две години. Той е обжалвал присъдата и е внесъл над 70 000 бата (3 700 лева.) за освобождение под гаранция.

По време на делото на Тонмай се твърди, че няколко страници от календара са имали за цел да осмиват краля. Сред тях са изображения на карикатурна патица, изобразена дружно с кучета, патица, която лети с ВИП аероплан, до момента в който две други патици вървят около нея, и патица с презерватив на главата. Кучетата са имали за цел да осмеят хората, лоялни към кралското семейство, а изображението на самолета е имало за цел да се отнесе към краля, кралицата и брачната половинка, твърди очевидец на обвиняването. Защитата показва, че Тонмай не е изработил календарите, а единствено е оказал помощ за доставката им. Патицата не е била олицетворение на краля, а негов личен персонаж, съобщи отбраната.

Гумените патици са се трансформирали в необикновен знак на продемократичното придвижване през 2020 година, откакто някои протестиращи са употребявали надуваеми патици като щит против водни оръдия. Илейн Пиърсън, шеф за Азия в Human Rights Watch, съобщи в изказване, че казусът " изпраща обръщение на всички тайландци и на останалия свят, че Тайланд се отдалечава, а не се доближава към превръщането си в народна власт, която зачита правата на индивида ".

Протестите, които набраха скорост през 2020 година, раздрусаха Тайланд, като приканиха за политическа смяна, в това число за промени на могъщата монархия в страната - тематика табу, която до момента не беше обсъждана обществено. Масовите митинги понижиха през идната година, частично заради законови ограничавания, съобщи още английското издание.

Въпреки това апелите за смяна не престават да звучат под други форми. Две дами - 21-годишната Тантаван Туатуланон, известна като Таван, и 23-годишната Ораван Фупонг, известна като Бам, от 18 януари са в гладна стачка, с цел да призоват за правна промяна. Двете са упрекнати в засегнатост на държавен глава и макар че са пуснати под гаранция, приканват за освобождението на други лица, на които са повдигнати разнообразни обвинявания и които се намират в следствения арест.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР