250 служители ще бъдат засегнати, ако бъдат приети преходните и

...
250 служители ще бъдат засегнати, ако бъдат приети преходните и
Коментари Харесай

250 служители ще трябва да напуснат МВР след влизането в сила на Закона за бюджета



250 чиновници ще бъдат наранени, в случай че бъдат признати преходните и заключителни разпореждания в Закона за бюджета. Това съобщи в предаването „ Неделя 150 “ министърът на вътрешните работи Младен Маринов. С тези разпореждания се вършат промени в Закона за държавния чиновник и това би засегнало работещите пенсионери в системата, които ще би трябвало да бъдат съкратени. Маринов бе безапелационен обаче, че слуховете за съкращения на 5000 и повече чиновници в министерството не са правилни:

„ Тези клюки целят да основат напрежение в системата. Едно такова напрежение ще е доста неприятно за действието на системата “.

Министърът посочи, че тези 250 души, които вероятно ще бъдат наранени, са на административни длъжности, които подкрепят административната активност на министерството. Всяко едно по-сериозно отдръпване на чиновници от структурата ще докара до известни усложнения, сподели той.

По-големият бюджет за идната година ще обезпечи насърчаване на политиките на министерството, сподели още Маринов и добави: „ Една от главните политики е човешкият запас. Полицаите в действителност заслужават да взимат по-големи заплати. Те непрестанно са изложени на риск, на набези и опозиция. Тези пари няма да са дадени на вятъра. Заплатата и възнаграждението е едно от главните неща, които стимулират чиновниците. Увеличението ще е в границите на тези 10% /бел. ред. планувани за заплатите в бюджетната сфера/. Въпросът е по какъв начин ще бъде направено нарастването. Някои от синдикатите оферират да се намерения по какъв начин да бъде диференцирано възнаграждението, тъй че хората да имат мотивация да израстват кариерно и да заемат длъжности, които все още не са толкоз привлекателни. Това са вътрешно организационни неща. Като цяло са планувани 10% нарастване на заплатите “.

 

Вътрешният министър сподели, че от 1 година са отпуснати в допълнение средства от към 6 млн., за които сега е направена организация за тяхното асимилиране: „ Обявени са публични поръчки за закупуване на нови софтуерни средства за проучване на ДНК, кръв, следи, балистични експертизи. Това е в деяние. Този развой ще продължи и с новия бюджет – по осъвременяване на материално-техническата база, с която работи Институтът по криминалистика “.

За ДНК-лабораторията министърът сподели, че базата данни е цялостна. Проблемът е, че тя не е до такава степен автоматизирана, добави той: 

„ Министерство на вътрешните работи разполага с ДНК-информация за всички регистрирани причинители на закононарушения. Въпросът е какъв брой бързо тя може да се отработи и какъв брой бързо дава резултат. В тази посока работим. Базата данни е цялостна и тя се обновява непрекъснато “.

Вътрешният министър заяви, че в най-скоро време ще бъдат разплатени всички средства към правосъдните медици: „ Те не са спрени да се разплащат, просто има известно закъснение “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР