25 октомври ще бъде най-тъмният ден от годината, защото ще

...
25 октомври ще бъде най-тъмният ден от годината, защото ще
Коментари Харесай

25 отктомври ще бъде най-тъмният ден от годината

25 октомври ще бъде най-тъмният ден от годината, тъй като ще сме очевидци на третото слънчево затъмнение за 2022 година, съобщи Българска национална телевизия.

Луната ще закрие отчасти слънчевия диск, а явлението ще се следи и от България. Във Варна то ще бъде най-продължително.

В обсерваторията приготвят телескопи и с неспокойствие чакат своите гости, които да следят явлението като проекция през тях.

Явлението се случва по новолуние. Наричат го още " Черна Луна ". Във Варна частичното слънчево затъмнение ще стартира в 12:29, с 10 минути забавяне ще го следят в София.

Пикът ще е след 13:40 и явлението ще завърши в три следобяд. Интересен факт е, че максимумът на слънчевите и лунни затъмнения за една година може да бъде седем.

За финален път това се е случило през 1982 година. Слънчевите затъмнения постоянно провокират интерес измежду хората, само че би трябвало бъдем извънредно деликатни, когато ги следим, с цел да не повредим зрението си.

" Не е добре за очите да се следи с невъоръжено око, както и с телескоп без филтър. Използват се специфични очила, наложително със слънчеви очила или през филтър, в случай че се следи през телескоп наложително се поставя филтър на телескопа, в случай че се прави проекция ", съобщи Свежина Димитрова, шеф на Варненската обсерватория.

За проекция на слънчевото затъмнение може да служи и една елементарна решетъчна лъжица. Насочвате я на ръка разстояние към затъмнението, надалеч от окото и наблюдавате явлението в безвредни домашни условия.

Астрономите предизвестяват че денем за малко може да се усетим по-емоционални и избухливи.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР