25-годишната Блага Димитрова оперира и двете си гърди. В дългия

...
25-годишната Блага Димитрова оперира и двете си гърди. В дългия
Коментари Харесай

Ракът на гърдата - историята на една млада жена

25-годишната Блага Димитрова оперира и двете си гърди . В дългия и сложен път на пациентка тя схваща, че информацията от точните експерти по обещано заболяване е най-важното за верния ход на лекуването.

Днес Блага е на 28 години, работи интензивно и се радва на живота с цялостни сили. Но желае да опише своята история, тъй като би могла да спести доста неверни решения при други дами с диагнозата рак на гърдата.

В този епизод на  подкаста " В центъра на системата "   ви срещаме и с наши и непознати експерти по онкопластична и реконструктивна хирургия на гърдата, които описват какви са  новостите в лечението на рак на млечната жлеза .

Слушайте тук:



Или тук: 



Ще научите още:
✅ Защо е належащо да се има единни протоколи за лекуване на рака на гърдата

✅ Защо е належащо да има специалзирани центрове за рака на гърдата

✅ Как е в развитите западни страни
✅ Какви пропуски може да се създадат при първичната диагноза рак на гърдата
✅ За какво би трябвало да внимават пациентите, когато им оповестят, че незабавно се постанова интервенция

✅ Защо е значимо на първо време да се направи кор биопсия и какви данни дава тя

✅ Какви са другите типове хирургия на рака на гърдата

✅ Какви са най-подходящите реконструктивни способи след отстраняването на израстък според от типа на тумора и на гърдата

✅ Какво значи да се събудиш с гърда след интервенция

✅ Защо е значима рехабилитация на ръката при премахване на лимфни възли 

✅ Профилактика на рака на гърдата у нас

✅ Къде се къса връзката пациент - доктор

✅ Защо у нас няма онкологична сестра и психолог, които да приготвят пациентката




Гости в епизода са:

✅ Д-р Красимир Шопов, шеф на Фондация " Експерти против рака " и експерт по онкопластична и реконструктивна хирургия на гърда в Клиниката по хирургически заболявания към УМБАЛ " Александровска " и МЦ " Медик 1 "

✅ Д-р Вълкан Иванов, експерт по обща и реконструктивна хирургия на гърда в JohnRadcliffе Oxford и Аджибадем Сити Клиник МЦ Варна
✅ Блага Димитрова, пациент 

 Д-р Красимир Шопов, Блага Димитрова и доктор Вълкан Иванов (от ляво на дясно)


" Моето блуждаене беше при разнообразни експерти, като всеки един от тях споделяше, че би трябвало да се оперирам незабавно. И след третия лекар, при който вървях, аз се оперирах и разбрах, че това не е бил верният път

Не ми бяха направени биопсия и всички нужни проучвания, а също и нищо не ми се изясни какво следва след интервенцията. Бяха ми премахати тумора и всички лимфни възли от тази страна на гърдата. А след проучване се оказа, че там няма метастази. 

Ако авансово е било направено нагледно проучване, премахването на лимфните възли е можело да се спести. А това е много значимо, тъй като щеше да ми бъде спестена тежка и дълга рехабилитация

Тази рехабилитация също не ми бе препоръчана и месец след интервенцията не можех да си движа ръката... ", описа Блага Димитрова .

 Блага Димитрова

" От естетическа позиция след интервенцията на първата гърда, взех решение да отстрани и втората. Так с едноетапна интервенция, когато се разсъниха, към този момент имах импланти и не се притеснявах по какъв начин ще наподобявам .

Ракът на гърдата не е присъда и не би трябвало да се гледа със страдание към пациентките с рак на гърдата, те не са заболели, те имат заболяване, което е лечимо и те не би трябвало да се усещат жертви, с това се живее , просто би трябвало да желаят да живеят и да намерят пътя към лекуването ", съобщи младата пациентка.

 Д-р Красимир Шопов

" В актуалния свят лекуването на рака на гърдата е компексно . То не е единствено хирургично. В доста от нашите клиники, когато се сложи тази диагноза, пациентите се подлагат незабавно на хирургично лекуване. А не би трябвало да е по този начин, би трябвало да се вземе кор биопсия - да се вземе тъкан от бучката , която е забелязана при образното изследаване. Трябва да се види хистологичния вид на тумора.

В доста от клиниките тази диагноза се прави, едвам когато се в профил самия израстък. А не постоянно образованието би трябвало да се в профил в първия стадий. 

Когато ракът е тройно отрицателен, когато хормоналните рецептори са негативни, на първия стадий е предоперативното неадювантно лекуване. После химиотерапия и при тройно позитивния, хормонално HER2 рецептор позитивен в тумора също се постанова предоперативно лекуване. 

Отстранявайки тумора авансово, самите онкохирурзи не могат да оценят резултата от това лекуване, не могат да видят по какъв метод се повлиява туморът .

Биопсията се поема от НЗОК, само че стандартите и разпоредбите, по които се работи са доста остарели - работим по образователен материал, непроменян от 20 век ...Колегите, които желаят да работят по новите стандарати, би трябвало да вървят на образование в чужбина. 

В България няма единни протоколи за лекуване на рак на гърдата. Затова Фондация " Експерти против рака " на I-вата Национална конференция на хирурзите на гърдата учреди Експертен съвет на хирурзите на гърда , включващ експерти по обща, пластична и гръдна хирургия и гинеколози от цялата страна. 

Този съвет следва да учреди Асоциация на хирурзите на гърда ", сподели доктор Красимир Шопов .

 Д-р Вълкан Иванов

" Във Англия има „ Breast Units ” – центрове за гърда, които сплотяват на едно място всички експерти, участващи в процесите на диагностика, предоперативно и оперативно лекуване, онкопластична и реконструктивна хирургия, химиотерапия, психическа помощ и други Там управленията се ревизират два пъти годишно. 

Ако има нови методики, те се актуалзират, включват се в националните управления и се ползват за всички лечебни заведения, където лекуват това заболяване. След използването им на пациенитите, също се прави одит. В България се цитират книги по здравна онкология и онкологична хирургия от 1996 година, където се споделя, че всеки израстък над 2 см приключва с мастектомия. И на това към момента се учат младите хирурзи...

Затова при онкопластичната хирургия се стремим да бъдем минимално травматични и интервенциите да са оптимално онкологично издържани. Тоест да резервираме гърдата като използваме разнообразни хирургични техники . Те са разнообразни при дами с по-едър бюст, и при дами с дребен бюст. В доста случаи може да не се отстранява гърдата, да се употребява лична тъкан, даже да не се употребява имплант. Защото след време се постанова унищожаване и на другата гърда, поради асиметрия и стеснение. Друг проблем в България са отсрочените реконстуркции, когато интервенциите са най-малко две...

Във Англия персоналните лекари наблюдават за мамографиите на пациентките над 50 години. Те им записват дата и час. В България идват пациентки на 60 години без нито една мамография. Във Англия оперираме пациентки в етап 0 - с карцином 3 или 4 милиметра, открити на профилактични мамографии.

В България 23 - до 27 на 100 от случаите са в напреднал етап на рак на гърдата, при 5-6 на 100 от случаите е метастатично болестта. В Германия, Англия над 97 на 100 от случаите болестта се открива в начален етап ", заяви доктор Вълкан Иванов .

Една от задачите на Фондация „ Експерти против рака “ е основаването и узаконяването на центрове за гърда „ Breast Units ” и у нас , с цел да може бъде обезпечен сложен метод на лекуване и по-добро качество на живот на българските пациенти с тази диагноза.

 Фондация „ Експерти против рака на I-вата Национална конференция на хирурзите на гърдата учреди Експертен съвет на хирурзите на гърда

Всички епизоди на подкаста ще намерите: В В В В В Apple Podcasts през iTunesВъв 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР