25-ата Радиоасамблея на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU)

...
25-ата Радиоасамблея на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU)
Коментари Харесай

25-та Радиоасамблея на Европейския съюз за радио и телевизия ще се проведе за първи път в София

25-ата Радиоасамблея на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се организира за първи път в София. Българското национално радио ще бъде хазаин на форума на 11 и 12 април в НДК.

Това е едно от основните събития за публичните медии в Европа.

За присъединяване в Радиоасамблеята в София идват 107 участника от 39 страни от Европа, Азия и Африка, представляващи 44 публични медийни организации. Над 30 от участниците оглавяват публични медии или радиопрограми. Сред тях са генерални шефове на публичните радиа във Англия, Ирландия, Австрия, Дания, Финландия, Швеция, Гърция, Чехия, Румъния, Албания, Северна Македония, Турция, Тунис и други Европейският съюз за радио и телевизия ще бъде представляван от президента на EBU и общоприет шеф на Военновъздушни сили лорд Тони Хол и от генералния шеф на EBU Ноел Къран. В листата на участниците от Европейския съюз за радио и телевизия са още Жан-Филип Де Тендер, шеф "Медии ", Греъм Диксън, началник на Радиоотдела, Езра Иймън, началник на Цифровия отдел; Роберто Суарес, началник на Стратегии и медийни изследвания, Ванеса О`Конър, началник Връзки с членове и връзки и други

По време на Радиоасамблеята ще се разискват настоящите провокации пред публичните радиоорганизации, измежду които са цифровата промяна, висококонкурентния световен медиен пазар, противодействието на подправените вести, привличането на младата публика. Акцент в програмата на форума е представянето на сполучливи нововъведения в технологиите и програмното наличие на актуалните европейски медии.

Радиоасамблеята на EBU е място за срещи на водещи медийни специалисти и ръководители на публичните медии от Европа и света. Основан през 1950 година, Европейският съюз за радио и телевизия е най-голямата професионална асоциация, в която членуват 73 публични медии от Европа и 34 асоциирани членове от Азия, Африка и Америка.

Българското национално радио и Българската национална телевизия са пълноправни членове на EBU от 1 януари 1993 година Мисията на EBU е да пази ползите на публичните оператори и да предизвиква съдействието сред организациите-членки, като улеснява обмена на аудиовизуално наличие. Усилията на съюза са ориентирани към одобряване на водещата роля на публичните медии, като поръчител за демократичните полезности и културното многообразие.

На 10 април в БНР ще се организира и съвещание на Радиокомитета на EBU. В него ще вземат участие президентът му Греъм Елис от Военновъздушни сили, тримата вицепрезиденти на Радиокомитета - Албена Миланова от БНР, Серж Шик от Радио Франс и Рене Заворал от Чешкото радио, десетте членове на Радиокомитета, както и ръководителят на Радиоотдела на EBU Греъм Диксън.

Радиокомитетът на EBU е основният орган, определящ политиката в аудио бранша на публичните медии. Той взема решения по отношение на целите в радио бранша и сплотява всички членове на EBU в шерването и разпространяването на качествено наличие, оказва поддръжка в процесите на нововъведения, трансформации и при рецесии и подкрепя при създаването на тактики в отговор на провокациите пред развиването на радиото в Европа. Радиоасамблеята ще се открие на 10 април с концерт в Първо студио на Българското национално радио.

В програмата на гостите е планувана разходка в София и посещаване в Националния исторически музей.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР