24 май е един от най-светлите ни национални празници -

...
24 май е един от най-светлите ни национални празници -
Коментари Харесай

Министър-председателят Стефан Янев: Българската азбука е най-великото обещание за безсмъртие на нашата нация

24 май е един от най-светлите ни национални празници - Ден на българската писменост, култура и просвета. Ден на писмеността ни и на словото - знаци на силата, непоклатимостта и стремежа на българския дух и на непреходната ни национална еднаквост.

Българската писменост е безспорен принос на средновековна България в международната цивилизация. Повод за горделивост и самочувствие е, че точно тя свързва толкоз доста нации с духовната мощ на писмеността, с българските букви, отразяващи нашия несравним културен код, мъдростта, опита и знанието на нашия народ, трупани през вековете.

Безспорна е и ролята на писмеността и словото за запазването на българската държавност, за нейното отстояване в преломни исторически моменти и за одобряването й през вековете.

Българската писменост е най-великото заричане за безкрайност, за величие на нашата нация. Тя ни дава вяра, че народът и страната ни, с изключение на славно минало, ще имат и славно бъдеще, че българската словесност и неповторимото ни културно завещание ще пребъдат.

Затова в свят, в който се размиват културни граници и идентичности, ние сме длъжни да се борим за словесност и култура, за нашия език и за съхранението на националния ни образ.

Честит празник!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР