24 комисии ще има в 47-ия парламент, като две от

...
24 комисии ще има в 47-ия парламент, като две от
Коментари Харесай

24 комисии ще има в новия парламент, две от тях - нови

24 комисии ще има в 47-ия парламент, като две от тях са нови - комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията и Комисия по туризъм. Това взеха решение дефинитивно депутатите единомислещо със 165 гласа " за ".

Депутатите вкараха и смяна, съгласно която ръководителят и зам.-председателите на Народното събрание към този момент ще могат да оглавяват тези постоянни комисии. Точката провокира разногласия в пленарна зала по това по какъв начин новата власт желае да си разпредели комисиите. От " Демократична България " даже възразиха, че това е опит да се окупират всички комисии от ръководещите.

" Новото болшинство да каже ние сме идващия ГЕРБ в Народното събрание! ", съобщи Цончо Ганев от " Възраждане ", а съпартиецът му Петър Петров изиска да се обезпечи най-малко по една комисия на партия от опозицията и иронично предложи Комисията по околната среда и водите да стане и " по климата ", с цел да има къде да бъде изслушван вицепремиера по климата Борислав Сандов.

" Комисиите могат да викат всеки, министър, вицепремиер, министър председател, в случай че смятат, че съответният дневен ред не предлага това. Това, че я няма думичката " климат " някъде, не значи, че няма кого да викат. Това е нещо записано в конституцията и се ползва, без значение дали е в правилника на Народното събрание ", отговори на въпросите конституционалистът Атанас Славов от Демократична България.

" Оставете 5 индивида да управляват всички комисии, а другите да натискат копчетата. Явно има съдружни диалози и някои ще бъдат принудени да го поддържат, само че това не е добре за парламентаризма ", съобщи Хамид Хамид от Движение за права и свободи. Още при разискването на новия устав във краткотрайната комисия по правенето му, той уточни, че от Демократична България прокарват този текст, с цел да може зам.-председателят на Народно събрание Атанас Атанасов от обединяването да оглави комисията по вътрешна сигурност.

" На някои несъмнено не им харесва и пропорционалността на депутатите в партията. Тук да се изкарва, че нашата група е най-умната и би трябвало да има колкото депутати, толкоз и ръководители на комисии. Ако беше вашата група най-умна, щеше да има членове по 100 души ", разяснява пък Тома Биков от ГЕРБ. Той упрекна болшинството, че текат " пазарлъци за комисиите и не могат да си ги разделят ". " Ще ги назначите на партиен принцип. Никакъв парламентаризъм не е това. На това му се вика: " Стани да седна! ", добави Биков.

От Демократична България обаче отвърнаха, че повода за предлагането е, че от обединиението са малко хора и исат да употребяват " оптимално потенциала на своите членове ". " Има парламентарна традиция през 38-ото Народно събрание ръководителя на Народното събрание е бил ръководител на комсисията за битка с корупцията. Предложили сме този текст, тъй като сме 16 индивида, бяхме 34 ", сподели Атанас Славов.

В началото на дебатите още веднъж припламна и разногласието за зелените документи в Народното събрание. Причината бе отхвърлено предложение на " Възраждане ", гласящо, че правото на народните представители за достъп до Народно събрание не може да бъде ограничавано.

От ГЕРБ обявиха, че идната седмица ще предложат да се гласоподава точка, съгласно която за депутатите ще бъде въведено условие в Народното събрание да се влиза със документ. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР