24-годишният световен рекордьор в маратонното бягане Келвин Киптум е загинал

...
24-годишният световен рекордьор в маратонното бягане Келвин Киптум е загинал
Коментари Харесай

Световният рекордьор в маратона загина едва на 24 г. при катастрофа

24-годишният международен рекордьор в маратонното тичане Келвин Киптум е умрял при автомобилна злополука в Кения.

При тежки случай е умрял и неговият треньор Джервейс Хакизимана. В колата е пътувал и още един човек, който е признат в болница с тежки пострадвания.

Според кенийската полиция - Киптум е изгубил надзор върху автомобила, който е паднал в 60-метрова бездна и се е блъснал в дърво. Инцидентът се е случил късно вечерта в неделя.

Кевин Киптум беше настоящият притежател на международния връх на маратона. Той съумя да реализира 2:00:35 ч. при присъединяване си на маратона в Чикаго през октомври 2023, като финишира с 50 секунди по-бързо от предходния рекордьор Елиуд Кипчоге.

Атлетът имаше планове да опита да приключи маратонно тичане за по-малко от 2 часа - нещо, което Кипчоге съумя да направи през 2019 година във Виена, само че в особено проведено събитие за него, а не в съревнование.

Покойният треньор на Киптум е 36-годишен бегач от Руанда, взел участие като играч в надпревари на разнообразни дистанции от 5000 метра до полумаратон.

Председатлят на Световната асоциация по лека атлетика Себастиан Коу изрази съболезнованията си поради трагичната гибел на надарения състезател.

Той го дефинира като " необикновен спортист с необикновено завещание ", който ще липсва на цялата общественост.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР