24-годишен френски пожарникар е загинал при борба с огъня, обхванал

...
24-годишен френски пожарникар е загинал при борба с огъня, обхванал
Коментари Харесай

Как се организират размириците във Франция?

24-годишен френски пожарникар е умрял при битка с огъня, обхванал няколко автомобила в под земята паркинг в парижкото предградие Сен Дени. Обстоятелствата се проверяват, само че към този момент няма директна връзка с размириците, обхванали Франция след гибелта на юноша, погубен от служител на реда при пътна инспекция на автомобил.

След пет дни бурни митинги гневът стартира да отминава след голям брой апели за прекъсване на насилието. Френски кметове проведоха контрапротести против вандалството и деянията на мародерство.

Президентът Макрон се среща на следващия ден с кметовете на 220 общини, наранени от вандалските прояви. Градоначалниците в цялата страна през днешния ден излязоха на улицата.

Асоциацията на френските кметове изрази решителност да не позволен страната да изпадне в безпорядък, само че не подмина и проблемите, довели до протестите. От години кметовете бият паника за упадъка на френското общество, се споделя в прессъобщение на Асоциацията.

Споменава се и нападението с запален автомобил и фойерверки против дома на кмет в парижко предградие. Инцидентът от почивните дни, при който брачната половинка и децата на кмета се спасяваха с бягство, се преглежда като опит за ликвидиране. Кметът на Нантер - родното място на 17-годишния Наел, уточни, че аргументите за насилието не би трябвало да се подценяват.

" Ще продължим всеки ден да работим за опцията нашия град, нашите квартали, жителите и най-много младежите да имат качествени публични услуги, от които се нуждаят. Ще продължим да слагаме претенции към страната и държавното управление, с цел да се направи нужното тук, на място. Ще продължим да работим за повече тъждество и обществена правдивост ", съобщи Патрик Жари, кмет на Нантер.

Над 150 ареста са осъществени в шестата нощ на обществени протести във Франция при повече от 700 денонощие по-рано. Опожарени са 297 коли при 1900 в пика на насилието в четвъртък. Тогава бяха атакувани и развалени 500 здания, а нощес - 34.

" Мисля, че към този момент можем да установяваме възобновяване на публичния ред. Нещата обаче не са завършили. Полицията и жандармерията по искане на президента остават извънредно мобилизирани през идващите нощи ", добави Жерал Дарманен, министър на вътрешните работи на Франция.

Протестите са били доста по-координирани и методични с помощта на новите технологии, регистрират силите на реда. Социалните мрежи " Уотсап " и Телеграм разрешават шифрована връзка за отбягване на следенето. Благодарение на геолокацията стачкуващите се прегрупират доста по-бързо.

Приложението " Снапчат " да вземем за пример има карта, на която се виждат региони, където са постнати голям брой сюжети. Акаунт имат 81 % от френските младежи на възраст от 8 до 19 години.

Забелязва се, че размирниците се разпръсват толкоз бързо, колкото и се събират. Силите на реда попадат и на клопки със солидни барикади.

Семейството на убития Наел е срещу потреблението на нещастието като опрощение за принуждение, само че упорства за промени в закона за потребление на смъртоносна мощ при пътни инспекции. Бабата на Наел изрази болката си от интернет страницата в поддръжка на фамилията на стрелялия служител на реда, където към този момент има събрани дарения от един милион евро.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР