24-часовото предизвестие преди въвеждането на зелени сертификати за достъп до

...
24-часовото предизвестие преди въвеждането на зелени сертификати за достъп до
Коментари Харесай

Срина се системата за издаване на зелен сертификат

24-часовото предупреждение преди въвеждането на зелени документи за достъп до множеството публични обекти у нас направи днешния ден нервен за хиляди компании и жители. След като "Информационно обслужване " се похвали, че националната здравно-информационна система генерира по 1000 документа на минута, уеб сайтът на системата се срина. Само за вчерашния ден, когато бяха оповестени новите противоепидемични ограничения, са изтеглени близо 50 000 документа за COVID-19, като 65% от тях са декларирани след 19.00 ч.

Лабораториите пък бяха залети от поръчки за изнесени пунктове и обезпечаване на безвъзмездни проби, като има възможност десетки обекти да останат без достъп до проучвания. В същото време уредниците на футболни мачове, планувани за на следващия ден, към този момент оповестиха, че отварят пунктове за тестване на публиката. Не е ясно има ли задоволително проби или до дни може да се озовем пред дефицит на проучвания за хората със признаци на COVID-19.

Капацитетът на районните здравни инспекции също явно издиша. БНР заяви, че столичната РЗИ набира доброволци, които да правят една от главните й задания в пандемията. Те ще попълнят карти за епидемиологично изследване на заразно болен, ще събират данни на инфектирани и контактни лица, както и ще вкарват данни в Регистъра, който е част от Националната осведомителна система. Тези доброволци няма да получават възнаграждение. Призивът повдига сериозния въпрос за какво такава огромна отговорност се трансферира на външни на системата хора - точно от въведените данни в регистъра зависят всички ограничения в страната.

Промените

След освобождението на 18-годишните от зелен документ, здравният министър направи още един компромис в новите ограничения. Преболедувалите COVID-19 ще могат да си извадят зелен документ и против антигенен тест, изработен след 1 декември 2020 година, когато те бяха приравнени на PCR-тестовете, заяви Стойчо Кацаров през днешния ден. За това хората, прекарали COVID-19, се борят от месеци, имаше и писмо на омбудсмана.

Новината единствено демонстрира какъв брой недомислени елементи има към заповедта, издадена нощес и даваща единствено 24 часа период на хиляди компании, лаборатории и държавни чиновници да се приготвят за навсякъде въвеждане на зелени документи. В заповедта условията към документите са приравнени на тези, които важат при пътувания в чужбина и са съобразени с европейските насоки. В тях се признават единствено PCR-тестове.

Друг компромис, изработен в последния миг, се отнася до децата. Здравният министър реши да освободи всички до 18-годишна възраст от условието да показват зелен документ. Първоначално документи нямаше да се желаят за децата до 12-годишна възраст.

Компромисът с децата поражда следващия парадокс в нашите ограничавания, които постоянно първо засягат учебните заведения, а след това - всичко останало. За учебните заведения не се вкарват зелени документи, заради което те непосредствено затварят при постигане на 14-дневна заболяемост от 750 на 100 000 в съответната община. Така от на следващия ден в София учениците няма да имат право да посещават учебно заведение, само че ще могат свободно и по през целия ден да се събират в моловете. Така за тях на процедура се вкарват облекчения, тъй като при много по-малка заболяемост нямаха право да влизат в мол без пълновръстен компаньон.

Пред моловете стои и различен проблем - по какъв начин да провеждат достъпа по този начин, че да отговорят на двойното условие да желаят документи за едни обекти, а за други - не. В тях ще могат свободно да работят, както бе и до момента, аптеки, дрогерии, хранителни магазини, банки, мобилни оператори и прочие Останалите обекти обаче могат да работят единствено с клиенти със зелен документ. Така излиза, че надзор на достъпа би трябвало да има и на входа на мола, и на входа на всеки магазин в него.

Служебното държавно управление мълчи и какво се случва с обектите, които не съумеят да изпълнят условията на зеления документ и останат затворени. Не е ясно да вземем за пример те дали ще имат право на антикризисни ограничения, които се поставят при затваряне вследствие заповед на здравния министър. В заповедта обаче в този момент хем всичко се затваря, хем може да отвори със зелен документ.

Източник: "Сега "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР