24 часа Евтин внос от Турция сваля цените на горивата в

...
24 часа
Евтин внос от Турция сваля цените на горивата в
Коментари Харесай

Вижте цените на горивата по градове

24 часа Евтин импорт от Турция смъква цените на горивата в част от Югоизточна България, а в Северозападна са едни от най-високите поради слабите продажби и неналичието на облага за бензиностанциите. Това е обяснението на огромните вериги у нас за другите цени, които има в обектите на една и съща компания. Търговците прецизират, че във всяка точка на България ползват диференцирани цени, които зависят главно от конкурентната среда и икономическите разноски.

Наблюденията им показвали, че при равни други условия основен фактор при избора на потребителите била цената, а по-късно е по-доброто качество на продуктите и услугите. Затова никоя верига или обособена бензиностанция нямала интерес да покачва изкуствено цени, защото незабавно намалявали продажбите.

В региони, където има директна конкуренция с дребни и междинни обекти, продаващи на доста по-ниски от междинните цени, постоянно и тези на обектите от огромни вериги също са по-ниски от междинната. Това се прави, с цел да се подтикват продажбите и да няма загуба на клиенти.

Има и бензиностанции, през които минават хиляди коли дневно, до момента в който други не могат да разчитат и на стотина клиенти. Съответно и оборотите, които осъществят, и облагата или загубата, която натрупват, са разнообразни. В някои обитаеми места да вземем за пример има бензиностанции, които не могат да покрият разноските за личната си прехрана. Те обаче не били затваряни, защото без тях хората нямало да имат от кое място да зареждат.

Обратното - в други точки от страната имало скупчване на бензиностанции и там конкуренцията принуждава всяка от веригите да се преценява с най-ниската цена, предлагана в непосредствена непосредственост. Влияние имат и непрекъснати разноски - за доставки, наеми, режийни, за предпазване и за наложителни ресурси, за запазване на околната среда и защита на труда, за изследователска и развойна активност, налози, такси, за маркетинг и реклама, за амортизации и така нататък Ако в някои точки на продажба тези разноски правели горивата прекомерно скъпи, тогава цената се намалявала, само че за сметка на това се вдигала на друго място.

Цените зависят от транспортните разноски и дали има опция за импорт. Във Варна и Бургас въздействие оказват горива, внасяни през пристанищата, за крайдунавските райони - вносът от Румъния, за районите на Пловдив, Благоевград, Кърджали и Кюстендил - от Гърция, в Софийски и Пловдивски - горива от Сърбия.

На това се дължали и по-ниските цени в граничните райони, изключително в Кюстендил и околните до Турция области, където имало импорт от Турция, написа " 24 часа ". В Северозападна България цените били едни от най-високите поради нейната раздалеченост от главните направления за доставка и поради слабите продажби, които са незадоволителни да покрият издръжката на бензиностанциите.

Средният марж (разликата сред цената на едро и дребно - бел. ред.), с който работят огромните вериги, е от порядъка на 15 ст. на литър. А след покриване на непрекъснатите разноски облагата била в границите на няколко стотинки.

Данни от уеб сайтове, които наблюдават котировките на горивата у нас, демонстрират, че труднообясними остават доста по-ниските цени в някои бензиностанции и като да вземем за пример дизел и бензин за 2,12 лв. при междинна за страната цена от 2,37-2,39 лева

Сравнението на посочените ниски цени и тези на доставчиците на едро показвало, че при тях бензиностанцията би трябвало да има загуби от 6 до 16 ст. на литър.

Обяснението може да е в продажбата на горива, купени на ниски цени преди време, или на не изключително транспарантни практики. Основните играчи на пазара у нас настояват още, че за тях най-благоприятна щяла да бъде обстановка на пазара без внезапни съмнения в цените. Тогава клиентите избирали по-високото качество, по-удобните магазини, по-хубавото кафе и по-качествените услуги, а не издирвали непрестанно по-евтините обекти.

При постоянни цени професионалните търговци на дребно се борели за задържане на клиентите не с ценови фактори, а с промоции, стратегии за преданост, дни на клиента и други сходни начинания. За седмица дизелът поевтиня с 6 ст., а бензинът с 9 ст.През последната седмица цената на дизела е паднала с 6 ст. в огромните вериги бензиностанции и приблизително той коства под 2,40 лева, сподели инспекция по обектите. При бензина понижението е с 9 ст. и междинната му цена е 2,37 лева Спадът на цените се дължи на намалените котировки на петрола, който се задържа под 73 $.

Ако по-нататъшното намаляване на нефта на международните пазари продължи, ще има и ново намаляване на цените на дребно, настояват търговците. Но те не можели да разясняват за какво поевтиняването на интернет уеб страниците за горива не е било отразено и по този начин общата картина за цените се изкривявала.

Големите търговци не очаквали внезапни съмнения до края на годината. Единственият риск били глобите против Иран, които Съединени американски щати вкарват от през днешния ден. Според информацията от уеб страниците на профилните организации предварителни упования били редица трейдъри да се откажат да купуват ирански нефт и това да качи цената на петрола. Засега обаче се следило тъкмо противоположното. Вдигането на цените в средата на октомври се дължало на партиди горива, създадени от петрол, закупен по пиковите котировки от началото на предишния месец.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР