23 чеченски бойци са загинали при украински обстрел, пише в

...
23 чеченски бойци са загинали при украински обстрел, пише в
Коментари Харесай

Рамзан Кадиров: 23 чеченски бойци загинаха при украински обстрел

23 чеченски бойци са починали при украински обстрел, написа в " Телеграм " чеченският водач и съдружник на съветския президент Владимир Путин Рамзан Кадиров. Войниците са починали по-рано тази седмица, а 58 са били ранени. Според обявата това се е случило в южната област Херсон.

" Всички избавителни действия на мястото са приключени, има финален лист на починалите и ранените - 23 бойци са убити и 58 ранени ", уточни Кадиров.

Съобщението му е извънредно поради обстоятелството, че от началото на войната проруските сили рядко признават претърпяването на обилни загуби на бойното поле, коментират Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Кадиров, който ръководи самостоятелната мюсюлманска република в Южна Русия Чечения, се самоопределя като пехотинец на Путин и споделя, че е изпратил контингент от хиляди чеченски бойци за присъединяване във войната.

" Да, нашите загуби в ранните часове на деня бяха огромни, само че чеченците вземат участие в джихад и в случай че им е съдено да паднат в свещената война, това е чест и огромна наслада за всеки същински мохамеданин ", съобщи Кадиров.

След нападението чеченските сили започнаха ответна офанзива и убиха към 70 украинци, добави той. Изнесените от него данни не могат да бъдат тествани, добавя Българска телеграфна агенция.

Бойните загуби на украинските въоръжени сили надвишават на моменти седем до 10 пъти тези на Русия и добави, че на украинските водачи " по никакъв начин не им е жалост за хората ". Това заяви съветският президент Владимир Путин.

Но по данни на украинския Генерален щаб общите загуби на съветската окупационна войска от началото на войната доближават 69 220 души, написа украинският портал " Обозревател ".

Путин отхвърли обществено да признае, че военната мощност на Украйна е била подценена, при все това се канеше " за три дни да превземе Киев ", коментира списание " Кореспондент ". Той отхвърляше да признае и " стремителното оттегляне на съветската войска от Харковска област и предстоящото нахлуване на украинските военни против Херсон ". Голяма част от територията на Херсонска област към този момент е върната под украински надзор, подчерта изданието.

Руският президент все по този начин отхвърля концепцията за суверенитет на Украйна, заради което е невероятно да стартират съществени договаряния за прекъсване на войната. Това се споделя в отчет на вашингтонския Институт за проучване на войната, показва на уеб страницата си украинската телевизия ТСН.

" След разбор на словото на съветския деспот пред " Валдай " специалисти на Института стигнаха до извода, че Путин към момента цели да унищожи украинската страна и да изличи понятието украински народ. Това демонстрират по-специално непрекъснатите му изказвания, че Украйна и Русия са обединен народ, разграничен на разнообразни страни от историческите условия ", се споделя в обявата.

" Тези изказвания, съчетани с доста от дейностите на Русия, би трябвало да провокират съществени размишления по въпроса, че войната на Русия против Украйна съставлява геноцид, защото геноцидът се дефинира юридически като дейности, осъществени с желание да бъде унищожена, напълно или отчасти, дадена национална, етническа, расова или религиозна група ", оповестява Институтът за проучване на войната, представен от ТСН.

Десетки хиляди поданици са били евакуирани през вчерашния ден от региона към стратегическия град Херсон на фона на продължаващите тежки боеве, съобщи Асошиейтед прес, базирайки се на назначената от Москва локална администрация в Южна Украйна.

Началникът на херсонската администрация Владимир Салдо сподели през вчерашния ден, че от региона са били евакуирани повече от 70 000 поданици. Украйна продължава своята атака за възвръщане на контрола над Херсон, който беше високомерен от съветски сили през първите дни на спора.

Заместник-началникът на администрацията Кирил Стремоусов също удостовери, че чиновници на районната администрация също са били евакуирани. Освен това са били отнесени и монументи, както и тленните остатъци на съветския военачалник Григорий Потьомкин, основал Херсон през 18 век.

Боевете в региона на Херсон стават все по-интензивни. Украинските сили нападат съветските опорни точки на запад от река Днепър, както и в елементи от Донецка област.

Междувременно Русия продължава да прави офанзиви против енергийната инфраструктура на Украйна на фона на наближаващата зима. Руски безпилотен аероплан е поразил енергийно оборудване и е провокирал пожар през вчерашния ден рано сутринта, заяви губернаторът на Киевска област Олексий Кулеба. " Руснаците употребяват безпилотни самолети и ракети, с цел да унищожават енергийната система на Украйна преди зимата и да тероризират цивилното население ", съобщи Кулеба в телевизионно изявление.

" Русия отстъпва. Русия не е в положение да се опълчи на украинската храброст, на решимостта на украинските бойци, подкрепяни военно от Запада ", заяви президентът на Полша Анджей Дуда на пресконференция през вчерашния ден във Варшава. Затова, добави той, Москва се пробва да употребява дипломатически средства, съчетани с нуклеарни закани, в това число нанасяне на вреди по нуклеарни електроцентрали и приложимост на " мръсни бомби ".

Според полския президент от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари войната може да бъде разграничена на стадии, като последният е украинската контраатака на изток.

" Благодарение на своята храброст, украинците през днешния ден имат голям шанс да си върнат Херсон ", съобщи Дуда. " Това е от извънредно стратегическо значение за по-нататъшното развиване на спора и за освобождението на Украйна от ръцете на окупатора, от хватката на Русия ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР